Tavaly májusban írtunk már a COVID útlevelek kibocsátásának lehetőségéről, jelentőségéről valamint az ezzel járó társadalmi és gazdasági előnyökről. Azóta az elképzeléseket több államban, köztük Magyarországon is a konkrét megvalósítás követte.

Az egyes betegségek elleni védőoltás hivatalos igazolása nem újszerű: Magyarországon és a fejlett országokban a csecsemők oltási programja már a születésüket követő napokban elkezdődik, a beoltottság tényét a gyermek-egészségügyi kiskönyvben tüntetik fel. A súlyos megbetegedések ellen védő átoltottság a társadalom egésze szempontjából kiemelt jelentőségű, ezért is szokták bölcsődei, óvodai, iskolai beiratkozáskor ellenőrizni a gyermekek kiskönyvét.

Bizonyos országokba csak azok a személyek utazhatnak be, akik igazolni tudják, hogy egyes betegségek, mint például a sárgaláz ellen oltást kaptak. Ennek az igazolására is már évek óta kialakult és elfogadott rendszert alakított ki a WHO és az érintett országok.

De mi a helyzet a COVID-19 járvány megfékezésére bevezetett oltásokkal és azok igazolásával? Milyen szempontokat kell az össztársadalmi előnyök érdekében figyelembe venni?

  1. Fontos, hogy egyértelműen azonosíthatóak legyenek a valamilyen módon már védettséget szerzett személyek. Azok, akik megkapták az oltást vagy igazolhatóan átestek a betegségen, tehát biztonságban, magukra vagy a társadalom többi tagjára veszélyt nem jelentő módon tudják tovább élni mindennapjaikat.
  2. Számos tudósítás számolt be arról, hogy az interneten jó pénzért a legkülönbözőbb igazolásokat, negatív PCR teszteket, hamis oltóanyagokat oltási igazolásokat is be lehet szerezni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az igazolványok hamisítás elleni védelemmel ellátottak legyenek, valamint az adatokat egy védett, központi adatbázishoz rendeljék hozzá.
  3. További fontos szempont, hogy az igazoláshoz a lakosság a lehető legkönnyebben hozzáférhessen, függetlenül attól, hogy mennyire fejlett technikai háttérrel rendelkezik, biztosítani kell az elektronikus megoldások mellett a fizikai igazolványt is.

Kiemelt jelentősége van annak, hogy egységes, minimum nemzeti szintű szabályozás, nemzetközi irányelvek alapján történjen az igazolványok kiadása, ellenőrzése, elfogadása. Az igazolás minél kevesebb személyes adatot tartalmazzon a visszaélések megelőzése érdekében, a személy azonosítása egy „hozzákapcsolt” személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel történhet. Magyarországon már bevezetésre került az ún. védettségi igazolvány, amelynek gyártását, megszemélyesítését és postára adását az ANY Biztonsági Nyomda végzi. A védelmi elemekkel ellátott és QR-kódot tartalmazó kártyát mindazok megkaphatják, akiket bármely Magyarországon elérhető vakcinával beoltottak, vagy igazoltan átestek a betegségen vagy igazoltan rendelkeznek antitesttel.

Izraelben nem csak bevezették a papír alapon és telefonos applikációval is használható „zöld útlevelet”, hanem újranyitották az üzleteket, vendéglátó egységeket, konditermeket az igazolványt felmutatók előtt..

Jelenleg még folynak a tárgyalások, egyeztetések arról, hogy az egyes országok közötti utazások során milyen igazolásokat és hogyan fognak majd elfogadni. Az Európai Unió álláspontja a 2021. március 17-én kiadott Európa Parlament és Tanács rendelete értelmében egy olyan, a koronavírussal összefüggő új immunitásigazolás, más néven a zöld útlevél a nyári szünet előtti életbe léptetése a cél, amivel megkönnyíthető lenne az Európai Unión belüli közlekedés a nyári szezonra. A tervek szerint elektronikus és papír alapú változata is lesz az igazolásnak.

Az Amerikai Egyesült Államokban egy papír alapú védettségi kártyán dolgoznak: az oltási könyvhöz hasonló papíralapú igazolásra nyomtatnak egy QR-kódot, ami igazolná a tulajdonos védettségét. Egyik fő szempont a minél egyszerűbb ellenőrizhetőség.

Még mindig sok a bizonytalanság mind a vírussal, mind az oltások által biztosított védelem időtartamával, valamint az országok újranyitásának módjával és időzítésével kapcsolatban.

Egy biztos: az ANY mindenkor és mindenhol ott van, ahol szakértelmével, tapasztalatával segíteni tudja a biztonságos személyazonosítást szinte bármely formájában. Partnereinknek teljes ImmunityPass megoldást kínálunk az ID&Trust céggel közösen, fizikai igazolvány és mobil applikáció formájában, biztosítva ezzel a szabad mozgást az immunitást szerzett emberek számára, elősegítve ezzel a gazdaság működésének fenntartását.