A világ fokozatosan kezd fellélegezni a vesztegzár alól. A kormányok sorra lazítanak a társadalom szabad mozgására vonatkozó korlátozásaikon. Már nemcsak a létfenntartáshoz szükséges cikkekért állhatunk sorba az üzletekben, hanem visszatérhetünk munkahelyünkre, elmehetünk étterembe, találkozhatunk a barátainkkal, és talán önfeledten kikapcsolódhatunk majd a családi vakáció során. De ahhoz, hogy visszatérjünk a megszokott tevékenységeinkhez, előbb célszerű lenne ismernünk immunitásunk státuszát.

Egyelőre nem bizonyított tény, hogy az új koronavíruson átesett gyógyultak nem kaphatják el újra a betegséget. Az államok mégis azon gondolkodnak, hogy részükre ún. immunigazolványokat adnának ki, amivel alátámaszthatnák, hogy már nem fertőzöttek. A különféle megoldások egymás után látják meg a napvilágot.

Mint oly sok mindenre, Kínában már erre is találunk létező példát. A Mandiner összefoglalójában olvashatjuk, hogy a koronavírus-járványból levonható következtetéseket összevezették a már meglévő elektronikus szociális pontszámrendszerrel, így a nemzet színkódok útján különbözteti meg az igazoltan fertőzött és az egészséges állampolgárokat egymástól. Természetesen a különböző kategóriákhoz más-más jogosultságok járnak. Chilében ellenben a páciens választ, hogy igazolt felépülés esetén kéri-e az igazolványt. Az országban több ezer ember gyógyult ki a COVID-19-ből, mellyel jogosulttá váltak a májustól bevezetésre kerülő okmányra. Az igazolás fizikai és digitális kártya formájában fog megjelenni, és a birtokosa felmentést kap az összes érvényben lévő korlátozás alól.

A világ elsősorban digitális alternatívákban vizsgálódik. Az egyik lehetőség szerint, immunitásigazolványra az a típusú teszt tenné jogosulttá az embereket, amely kimutatja az antitesteket az adott páciens esetében. Az illető személyazonosságához erre való tekintettel egy QR-kódot rendelnének, amelyet például az egészségügyért felelős minisztérium állít ki, időbélyeggel és a szükséges elektronikus tanúsítványokkal ellátva.

Az Európai Unió turisztikai miniszterei az egész EU-ra érvényes Covid-útlevélben gondolkodnak, amely dokumentumon csak annyi információ állna, hogy tulajdonosa éppen nem fertőzött, így beutazása biztosította volna például egy üzleti út lebonyolítására egy másik tagállamba. Az USA-ban, Olaszországban és Németországban is a járványútlevelek ötlete mellett állnak. A német szövetségi kormány egészségügyi minisztere is szükségesnek tartja egy olyan igazolvány kiállítását, amit azok kaphatnának meg, akik már túlestek a koronavíruson. Jens Spahn szerint vannak olyan országok, amik ehhez kötnék a beutazást, hiszen az lehetetlen, hogy a német állampolgárok nem léphetnének be az érintett országokba.

A Bitport cikke szerint az Egyesült Királyságban olyan arcfelismerő technológiára épülő azonosítási megoldást vizsgálnak, amely bárhol ellenőrizheti a fertőzéssel szembeni védettséget. A brit kormány már technológiai szállítókkal egyeztet az egészségügyi útlevelek bevezetésének lehetőségeiről. A javaslatokat készítő vállalatok közé tartozik az Onfido, a Yoti, az IDnow, az OCL és az iDenfy. A The Guardian beszámolója szerint az Onfido már olyan részletes terveket is letett az asztalra, amelyek más országokban is pilot fázisban tartanak. A cég arcfelismerő technológiáját más gyártók által fejlesztett alkalmazásokkal ötvözné. A felhasználók részéről egy szelfi fotóra és egy hivatalos okmányban szereplő képre lenne szükség. A fejlesztés képes az arcképek összevetésére, így meg tudja állapítani a személyazonosságot, valamint megvizsgálja az okmány eredetiségét, megállapítva ezzel egy digitális identitást. Ezután egy minősített koronavírus-teszt következne, később pedig egy újabb szelfi a megfelelő helyeken, a rendszer pedig megmondja, hogy az alany mintájában kimutatták-e az antitesteket, és így jogosult-e belépni az adott intézménybe. Az alkalmazás a felvételeket követően QR kódokat generálna, amelyeket egyszerűen szkennelni lehetne például a munkahelyek portáján. Az érzékeny adatokat az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NSH) tárolná.

A szigetországban más cégek is próbálkoznak segíteni a járványhelyzeten. A manchesteri székhelyű VST Enterprises VCode és VPlatform technológiái integrálódnak a Covi-passba, hogy létrehozzák a „világ legbiztonságosabb digitális egészségügyi útlevelét”. Az együttműködés a technológiát a világ 15 országába tervezi telepíteni. Céljuk, hogy 50 millió digitális egészségügyi útlevelet szállítsanak le.

Az e-kormányzás mintaállamában, Észtországban is teszt fázisban van egy védettséget igazoló okmány, amely az előzőekhez hasonló elven, ideiglenes QR-kódokat hív segítségül, hogy az emberek megosszák például munkáltatóikkal az egészségügyi védettségük állapotáról szóló igazolást.

A hazai és nemzetközi minősítések által megkövetelt személyazonosságot igazoló dokumentumok előállításában cégünknek, az ANY Biztonsági Nyomdának is több évtizedes tapasztalata van. Társaságunk rendelkezik mindazzal a technológiai és szakmai háttérrel, amelyek szükségesek a biometrikus adatokat magában hordozó, elektronikus funkciókra alkalmas, hamisíthatatlan biztonsági elemekkel ellátott, kontaktus nélküli okmányok gyártásához. A digitális és fizikai tanúsítványok kombinált modellje akár remek megoldása is lehetne ennek a sok kérdőjellel rendelkező járványügyi problémának.

Akárhogy is alakul a járvány további szakasza, okmányok ide vagy oda, egyben biztosak lehetünk, a világ már nem lesz ugyanolyan, mint amilyen a COVID-19 vírus elterjedése előtt volt…