Az Állami Nyomda Okmánybiztonsági Laboratóriuma 2007-ben egy új típusú ink-jet tinta termékcsaládot fejlesztett ki. Az új tinták – a konvencionális tintáktól eltérően – abszorpciós tulajdonsággal rendelkeznek a közeli infravörös tartományban, így eredményesen alkalmazhatók okmány- vagy termékvédelmi megoldásként.

A kereskedelmi forgalomban általánosan kapható színes ink-jet tinták és fekete „fotótinták” nem nyelnek el a közeli infravörös tartományban, így egy ettől eltérő tulajdonsággal kialakított festék már megfelelő védelmet nyújthat a hamisítás ellen. Érdemes figyelembe venni azt a körülményt is, hogy az infravörös képátalakító berendezések ellenőrző eszközként történő alkalmazása koránt sincsen elterjedve annyira a köztudatban, mint a fluoreszcencia ellenőrzésére használatos UV lámpa.

Az új tintacsalád sárga, bíbor és cián színben áll rendelkezésre, de más direkt színek kikeverésére is van lehetőség. A tintareceptek BCI-6 és CLI-8 típusú tintapatronnal működő Canon nyomtatókhoz lettek kidolgozva, de más típusú nyomtatókhoz is átalakíthatók.

Felhasználási lehetőségek:

A tinták önmagukban is alkalmasak vizes alapú tintákkal nyomtatható dokumentumok megfelelő szintű védelmére, például útlevelek adatoldalának, illetve más igazolványok gépi olvasású mezőinek (MRZ) nyomtatására. Ismereteink szerint a gépi olvasású mezőket jelenleg kizárólag fekete színnel állítják elő, mert csak így tudják biztosítani a nyomat megfelelő optikai tulajdonságát. Fejlesztésünk eredményeképpen ez most már színes kivitelben is biztosítható. A színes nyomtatóval vagy másolóval készített hamisítványok már az adatok IR olvasóval történő feldolgozása során kiszűrhetők, külön eredetiségellenőrzésre nincs is szükség.

Elképzelhető olyan metamer ink-jet tintapárok alkalmazása is, amelyek színe a látható tartományban azonos, de a közeli infravörös tartományban eltérő módon viselkednek. Az egyik festék az IR tartományban elnyel, a másik viszont nem abszorbeál, ennek következtében a két festék együttes alkalmazásával készített nyomat fénymásolással nem reprodukálható, illetve különböző rejtett grafikai elemek és információk elhelyezésére van lehetőség a nyomaton.

Ennek a technológiának a használata igen egyszerű, ugyanakkor nagyon hatékony. Például egy papírra készült nyomaton, a vonalkód helyét egy olyan festékkel fedhetjük le, amelynek elnyelése az infravörös tartományban minimális. Magát a vonalkódot egy másik festékkel nyomtatjuk, amely az infravörös tartományban elnyel. A kétféle „szín” a látható tartományban közel azonos, ezért a fénymásoló berendezések nem tudnak különbséget tenni köztük. A másolaton egy olyan téglalap jelenik meg, amely semmilyen információt nem tartalmaz. Ezzel szemben az eredeti nyomat által hordozott adat megfelelő infravörös vonalkód-olvasóval detektálható és feldolgozható.

További információ:

Sajó Nikoletta
kereskedelmi ügyintéző
Tel.: 431 1317
Fax.: 431 1344
E-mail: sajo@any.hu

Letöltések