Postai világnap – október 9.

A postai világnapot minden évben október 9-én ünnepeljük, amely dátum az UPU (Universal Postal Union – Egyetemes Postaegyesület) megalapításának napja. A 22 alapító ország – köztük Magyarországgal – célul tűzte ki a nemzetközi postatevékenység összehangolását és a postai szolgáltatások fejlesztését.

A posta nevével és szolgáltatásaival már szinte eggyé vált a bélyeg fogalma is. Bélyeget már 1840 óta használunk, ám a magyar bélyegek élete csupán az 1867-es Kiegyezés után kezdődött. Az önállósult Magyar Posta gondolatára felvetődött az igény az önálló magyar bélyegre is. Az első magyar postabélyeg-sorozatot még technikai feltételek híján Bécsben gyártották, de 1871 májusában az akkor már Budán tevékenykedő Állami Nyomdából kerülhettek ki az első Magyarországon, kőnyomatos eljárással előállított bélyegek.

A bélyeg régi funkcióját –a postai szolgáltatás díjának kiegyenlítésének igazolását – már elvesztette, és talán ma már nem is lennének bélyegek, ha nem lenne egy hobbi, mely a gyűjtésükkel foglalkozik: a filatélia. A bélyegtervezés is művészet, gondoljunk csak bele, milyen aprónyi helyre kell olyan grafikát tervezni, ami az adott alkalommal összhangban van, esztétikus és a gyűjtők számára még különleges is. Így még fontosabbá vált a kreativitás ezen a téren, sokszor a filatelisták kerülnek a bélyegkibocsátás középpontjába.  Az ANY-ben is számos bélyeg látott már napvilágot, nézzük, melyek voltak az elmúlt 10-15 év legkülönlegesebb darabjai!

Kalocsa a magyar népművészet egyik kiemelkedő jelentőségű helye. Mind az ott készült paprikát, mind a hímzést megörökítette egy igazán különleges bélyegösszeállítás, a „Kalocsai Kollekció”. Az egyik bélyegen a kalocsai rózsa valódi hímzéssel készült, a paprika motívumos pedig paprika illatú lakkot kapott.

Háromdimenziós filmekkel és könyvekkel sokan találkozhattak már, de bélyeggel valószínűleg kevesebben. 2013-ban a „Magyar Múzeumok Kincsei” sorozat több példánya is 3D-s bélyegszettben jelent meg, melynek egyediségét az adja, hogy a hozzá csomagolt háromdimenziós szemüveget feltéve a bélyeg képei térbeli hatást mutatnak szemlélőjük számára. Ezzel Magyarország első háromdimenziós bélyegei voltak.

2016-ban bocsátotta ki a Magyar Posta az „Ötéves Magyarország Alaptörvénye” című bélyegblokkot. Különlegessége, hogy huszonhárom karátos aranyfóliával, dombornyomással, UV reagens festékkel készült. 2017-ben „A világ legjobb luxus bélyege” címet is elnyerte, köszönhetően annak, hogy ez az első olyan bélyeg a világon, amelynek készítése során különböző méretű és különböző színű Swarovski kristályokat használtak fel, ebben az esetben a koronaékszerek díszítésére.

Természetesen készítettünk bélyeget már Braille-írással, különleges perforációval, festékekkel, fóliákkal ellátva, QR kódos hangos bélyeget, valamint olyan különleges alkalmakra, mint a XXX. Nyári Olimpiai Játékok, a VI. Finnugor Világkongresszus vagy a tudomány, gyógyászat, történelem és művészetek jeles napjaira, de ne felejtsük el „mesés” vagy az ünnepi tematikájú bélyegkisíveinket sem. Innovációinknak hála, számos díjat hozhattunk el belföldön és külföldön egyaránt.

Természetesen ezzel a folyamatosan fejlődő területtel is lépést kell tartania a Nyomdának, így semmi sem szabhat határt az egyedi kiadású, akár kis példányszámú gyűjtői bélyegek gyártásának, amelyek nyomtatás után még különleges díszítést is kaphatnak. Büszkék vagyunk, hogy ezek a különlegességek is az ANY gyártósorain készültek!