„A zene az egyetlen világnyelv, melyet bárki, bárhol megérthet.” Claude Debussy

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára 1975-ben az UNESCO október 1-jét A zene világnapjának nyilvánította.

Mi köze van a Nyomdának a zenéhez?

Világszerte számos, gyönyörűen kivitelezett nyomdaipari terméken visszaköszön a zene: legyen az bankjegy, bélyeg vagy útlevél. Egyik legújabb büszkeségünk a 2021. évi zenei bélyeg szépségversenyen harmadik helyezést elért, az ANY Biztonsági Nyomda által gyártott 250 éve született Ludwig van Beethoven c. bélyeg. A Magyar Posta 2011-ben az ANY-ben készült alkalmi bélyeg kibocsátásával köszöntötte Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. Ugyanebben az évben a Szerb Posta is kibocsátott egy Liszt-bélyegblokkot, a világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész tiszteletére. Ha a bélyegek világánál maradunk, akkor mindenképp említésre méltó, hogy egy 2000-ben kiadott belga bélyegsorozat egyikén a világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla és kéziratos kottája látható. 2013-ban a Magyar Posta kibocsátott egy QR-kóddal ellátott „hangos” bélyeget Richard Wagner és Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából. Ha a QR-kódot leolvassa okostelefonnal, az a Magyar Állami Operaház oldalára viszi a zeneszerető bélyeggyűjtőt, ahol információkat és zenét talál.

Ahogy arról már egy korábbi blogbejegyzésünkben írtunk, a magyar útlevél vízum oldalain a Szózat kottája UV-fény alatt látszik, különös megjelenést kölcsönözve ezzel az úti okmánynak. Az ír útlevélben az ír Himnusz szerepel: minden oldalon egy dallamsor található, így az útlevél oldalain sorrendben olvasható a himnusz.

Számos ország bankjegyein is visszaköszön a zene. A magyar 500 Ft-os bankjegyen például a Rákóczi-nóta néhány sora és kottájának egy részlete látható UV-fény alatt. Az albán új 10.000 LEK-es bankjegyről az albán nemzeti himnusz egy szakaszát lehet elénekelni kotta alapján, a szudáni 2 fontos pénzjegyen helyi jellegzetes hangszerek szerepelnek.

A zene a világ minden táján átívelő, mindenki számára elérhető és örömöt okozó, univerzális nyelv. Nem is meglepő, hogy a legkülönbözőbb nyomdaipari különlegességeken is megjelenik valamilyen formában.