1999 óta minden év március 21-én ünnepeljük a költészet világnapját. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy költői kifejezés révén támogassa a nyelvi sokféleséget és növelje a veszélyeztetett nyelvek megismerésének lehetőségét. Miért írunk erről? Hogyan kapcsolódik a költészet napja az okmánybiztonsághoz?

Sokak számára ismeretesek az okmányokon vagy a bankjegyeken megjelenő grafikák, azt már kevesebben tudják, hogy ezek biztonsági elemként is szolgálnak. Nem csak illusztrációk, motívumok, jelképek, de irodalmi-költészeti remekművek is megjelennek a nemzeti dokumentumokon. A grafikusok egy-egy megoldáson, igazi műalkotáson, akár heteken keresztül is dolgozhatnak!

Ez a kettő dolog pedig úgy kapcsolódik össze, hogy egyes dokumentumokon a költészet is megjelenik, a grafikusok és tervezők sokszor csempésznek vers- vagy éppen nemzeti ének részleteket a dokumentumokra.

Az új magyar útlevelekben kétféleképpen is megjelenik a Himnusz: az adatlapon felületi domborítással látható a kézirat szövegének részlete, az útlevél lapjain pedig UV-fény alatt látszanak a költemény kottái. A magyar útlevél és a Himnusz így elrejtett kottája egyébként néhány évvel ezelőtt szerepelt a Dezeen válogatásában.

A magyar személyazonosító igazolvány is tartogat meglepetéseket: hátoldalán UV fény alatt látható a mikroírással nyomtatott Szózat.

Az ír útlevélben az ír Himnusz szerepel: minden oldalon egy dallamsor található, így az útlevél oldalain sorrendben olvasható a himnusz.

Finnország útlevelében a legismertebb finn költő, Eino Leino egyik versének részlete szabad szemmel olvasható. Az Észak-Finnországban élő számi kisebbséget pedig egy mikroírás formájában megjelenített vers képviseli.

A költészet hasonló módon a bankjegyeken is visszaköszön. A szingapúri 1000 $-os az egyetlen olyan bankjegy, amin egy ország himnuszának teljes szövege szerepel. Ebben az esetben ez védelmi elemként is funkcionál, ugyanis a szöveg mikroírással került a bankjegyre. A terrorizmus és a pénzmosás elleni küzdelem jegyében ezt a címletet éppen 2021-ben tervezik kivonni a forgalomból, de addig is a költészet egyik szimbólumaként tarthatjuk számon.

Mindezek a megoldások nem csak egy-egy nemzet kultúrájához kapcsolják tehát az okmányokat, hanem művészeti, eszmei és biztonsági értékkel is bírnak. Nyomdánkban is számos grafikus, tervező és szakértő dolgozik azon, hogy az igazolványok ne csak biztonságosak, de esztétikusak és egyediek legyenek, ugyanakkor legnagyobb költőink és művészeink előtt is tisztelegjenek.