A dán Hans C. Mortensen 1899-ben találta fel a madárgyűrűzést, azt az egyedi megjelölési módot, amellyel többek között a madarak vonulási útvonalairól lehet információt szerezni. A világon harmadik országként, Magyarországon 1908-ban indulhatott el a madarak gyűrűzése. A vonulásról mindenkinek a költöző madarak jutnak eszébe, hiszen a Földön élő 10 ezer madárfaj kétharmada évről-évre úton van a fészkelő terület és a telelő terület között.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja révén, 2006 óta május második hétvégéjén ünnepeljük a vándormadarak világnapját. A globális rendezvény célja a madarak sérülékeny életterének védelme a vándorlási útjukat érintő országok összefogása által.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el az “Év madara” programját. Azóta minden évben a nagyközönség választja ki, hogy melyik védett madár kapja meg ezt a kitüntető címet. Néhány éve kicsit az ANY alkotó csapata is beleásta magát a madarak jellegzetes motívumaiba, ugyanis mintatermékeink biztonsági grafikáiban az elmúlt évek nyertes madarai biztosítják a dizájnt. A 2017-ben év madarának válaszott tengelic mintaútlevelünk borítóján színesben is pompázik, de UV fényben az ő tollai fluoreszkálnak ANY adójegycsaládunk mintáiban is. A 2018-as bajnok, a vándorsólyom gyorsasága és tekintélye miatt méltó éke a Nyomda elektronikus személyi igazolvány és tanúsítvány minták grafikáinak. Számos biztonsági elem forrásai ők, visszaköszönnek  ellenőrző eszközök és optikai lencsék tükrében és különböző típusú UV és infravörös megvilágítások fényében. További érdekességeket rejtenek, a “madaras” mintacsaládról és egyéb termékeinkről prospektusainkban olvashatnak.