Minden év szeptember 16-án a Nemzetközi Személyazonosítási Világnapot ünnepeljük. Elgondolkodtató, milyen fontos szerepe van a személyazonosságnak abban, hogy az emberek méltányosan és tisztességesen gyakorolhassák jogaikat és kötelezettségeiket a modern társadalomban.

A dátum az ENSZ 2015-ben elfogadott Fenntartható Fejlődési Keretrendszer dokumentumának egy fontos, 16.9-es számú pontjára utal. Ebben elismerték, hogy a világ fejlődését akadályozó, komoly probléma az, hogy nagyon sokan még mindig nem rendelkeznek szabályos, hivatalos, jogi dokumentációkkal személyazonosságukat illetően. Így a cél, hogy 2030-ig mindenkinek rendelkeznie kell akár papír, akár kártya alapú személyazonosító igazolvánnyal, beleértve a születési anyakönyvi kivonatokat is – hiszen később ez minden hivatalos dokumentum előállításának alapja.

Már többször tárgyaltuk, milyen hátrányokkal járhat, ha valaki nem rendelkezik hivatalos azonosító okmányokkal, többek között nem élhet alapvető jogainak nagy részével.

Éppen ezért egy nemzetközi összefogás keretében több mint 100 nonprofit, állami és kormányzati szervezet népszerűsíti országában a legális személyazonosság fontosságát és felelősségteljes, törvényes elfogadását. A Nemzetközi Személyazonosítási Napot támogató koalíciós partnerek olyan szereplők, akik elősegítik, támogatják az olyan megoldásokat, kezdeményezéseket, amellyel pozitív irányba változtathatjuk és modernizálhatjuk világunkat.

Manapság egyre több lehetőség nyílik a személyek hiteles azonosítására, az informatika világunk e részének fejlődéséhez is hozzájárult. Többek között ilyen informatikai elemekkel bír az e-útlevél, az elektronikus személyi igazolvány, vagy a QR-kóddal rendelkező egyéb dokumentumok. A jelenlegi vírushelyzetben pedig több alkalommal is olvashattunk az esetleges „immunigazolványok” bevezetéséről.

Napról-napra találkozhatunk új megoldásokkal a személyazonosítás területén, a szektorban tevékenykedő vállalatok és szakemberek folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat.

Az egyik legújabb fejlesztés egy olyan technológia, ami egy titkosított számsort készít, miután az alany beolvasta ujjlenyomatát, tenyerét vagy készített egy önarcképet. Ezeket az elkészített, konkrét biometrikus információkat a rendszer szinte teljesen törli, de a személy hivatalosan azonosítani tudja magát a generált információval, mégsem köteles felfedni személyazonosságát, így a hamisítás, a visszaélések vagy az adatsértés kockázata is jelentősen csökken. Gyakorlatilag a név, biometrikus adat vagy igazolványkép helyett egy azonosító számsort kapunk.

A fejlődő országokban rendkívül hasznos lehet ez a rendszer, például az egészségügyben: ahányszor egy gyermek új oltást kap, az adatai azonnal frissülnek, így követni tudják az oltásait, valamint immunitását bizonyos betegségekkel szemben, mégis megőrzik a személyes adatok biztonságát. Előnye, hogy internet vagy más adatkapcsolat nélkül, offline is működik. Ezek az országok ezáltal könnyebben fel tudják venni a harcot a súlyos betegségekkel szemben.

Láthatunk törekvéseket arra is, hogy egy-egy gazdasági és politikai egyesülés, mint például az Európai Unió, a nemzetek felett álló, egységes azonosítórendszert hozzon létre, ezzel is segítve az adatok könnyebb áramlását a tagországok között.

Sajnos 2020-ban több hírt is találhattunk arról az interneten, hogy a járvány miatt sok ország elhalasztani kényszerült, az új, modernebb dokumentumok bevezetését, valamint, hogy azok kézbesítésében is csúszások történtek. Bár ez sok kellemetlenséget okozott az érintett állampolgároknak, jó hír, hogy a kutatás-fejlesztési projektek nem álltak le, így a késedelmek következtében sok okmány a végén még biztonságosabb formában kerülhet majd „forgalomba”.

Mint láthatjuk, nem csak a koalíciós partnerek támogatják a kezdeményezést, hanem számos mindennapi megoldás és az újabb és újabb találmányok és fejlesztések célja is a személyazonosítás fejlődése és az egyenlőtlenségek minél hatékonyabb megszüntetése.

Mi, az ANY Biztonsági Nyomdánál is arra törekszünk, hogy minél többen élhessenek alapvető jogaikkal az általunk gyártott, megfelelő hamisítás elleni védelemmel ellátott biztonsági személyazonosító okmányoknak (útlevél, személyazonosító igazolvány, anyakönyvi kivonat) és az ezekhez kapcsolódó teljeskörű informatikai háttérrendszer biztosításának köszönhetően.