A Föld népessége becslések szerint 1987. július 11-én érte el az 5 milliárd főt. Ennek apropóján az ENSZ javaslatára 1989 óta július 11-ére esik a népesedési világnap, mellyel a túlnépesedésre és ezzel összefüggő társadalmi kérdésekre hívják fel a figyelmet. Becslések szerint jelenleg több, mint 7,7 milliárd ember él a Földön és az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re ez a szám közel 10 milliárdra fog emelkedni.

A túlnépesedés környezetre gyakorolt hatásaival mindannyian tisztában vagyunk. A túlzott mértékű és emelkedő népességnövekedés elsősorban azokban a kevésbé fejlett országokban figyelhető meg, ahol a személyazonosítás és a népesség nyilvántartás komoly hiányosságokat mutat, és ahogy arról már egy korábbi blogbejegyzésünkben is írtuk, 1,1 milliárd ember él a világon azonosító okmány nélkül. Ők nem szerepelnek semmilyen központi népesség nyilvántartásban, okmányok nélkül nem jutnak orvosi ellátáshoz, nem járhatnak iskolába, nem szavazhatnak. Ráadásul világszerte kb. 5,6 millió 5 év alatti gyermek, köztük 2,6 millió újszülött veszíti életét évente. A legtöbb esetben olyan betegség vezet halálhoz, amit meg lehetett volna előzni megfelelő ellátással.

Látható, mennyire fontos, hogy minden egyes ember rendelkezzen személyazonosításra alkalmas dokumentummal. Jó hír, hogy ennek a jelentőségét egyre több ország vezetői is felismerik. Így Kenyában például egy olyan rendszert vezetnek be, amelynek köszönhetően minden egyes újszülöttet születésétől számított 2-24 órán belül személyes adataival és ujjlenyomatával együtt nyilvántartásba vesznek. Az újszülöttek regisztrálása azért is kiemelten fontos, mert vannak olyan régiók, ahol a babát a születés után 6 órával már elbocsátják az egészségügyi intézményből, de szó szerint életbevágóan fontos, hogy időben megkapja az oltásokat, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy szerepeljen a rendszerben. Ha pedig a gyermek egyszer már bekerült a nyilvántartásba, könnyebben részesül megfelelő életkorban iskolarendszerű oktatásban is, növelve ezzel esélyeit a munkaerő piacon.

Mi, az ANY Biztonsági Nyomdánál folyamatosan azon dolgozunk, hogy erre a globális problémára személyazonosító termékeinkkel és fejlesztéseinkkel megoldást nyújtsunk. Termékeink széles palettájával az állampolgárokat a bölcsőtől a koporsóig el tudjuk kísérni: a legkülönbözőbb biztonsági elemekkel ellátott születési anyakönyvi kivonatokat, személyi igazolványokat, polikarbonát adatoldallal ellátott útleveleket, vezetői engedélyeket, házassági anyakönyvi kivonatokat, halotti bizonyítványokat gyártunk. Továbbá biztosítjuk a hozzá tartozó informatikai háttérrendszert; a biometrikus adatfelvételezéstől az okmányhoz kapcsolódó szolgáltatások használatához és jogosultságok érvényesítéséhez szükséges infrastruktúráig. Eddig csak Afrikában több, mint 250 millió emberhez jutott el a nálunk készült azonosításra alkalmas dokumentuma. Tudjuk, hogy sok még a tennivalónk nekünk, a kormányzatoknak, a helyi és a nemzetközi civil szervezeteknek egyaránt.