Előző blog bejegyzésünkben a biometrikus útlevelek világából mutattunk be néhány érdekes újdonságot, fejlesztést. Ma a legkülönlegesebb, mondhatni legmenőbb útlevelekkel érkeztünk.

A világ egyik legkülönlegesebb útlevele az a 2012 augusztusában bevezetett finnországi, melynek oldalait gyorsan pörgetve egy vágtató jávorszarvast láthatunk. Érdekes, hogy a nyilvánosság sokáig észre sem vette ezt a valójában biztonsági elemnek szánt grafikát, egészen egy YouTube videó megjelenéséig, azóta azonban az egész világ a csodájára jár.

Hasonló népszerűségnek örvend az új norvég, minimalista stílusú útlevél, melynek belső oldalain UV fény alatt az északi fény látható. Ezek az oldalak talán túl szépek is ahhoz, hogy csúnya pecsétekkel, vízumengedélyekkel elcsúfítsák őket.

Norwegian_passport

Forrás: www.theguardian.com

A kanadai elektronikus útlevél legújabb változatát 2013 júliusa óta bocsátják ki. A számos biztonsági elem mellett a leglátványosabbak a csak UV-A fény alatt látható grafikák, amelyeket a belíveken lévő, kanadai történelmet bemutató oldalakra biztonsági festékkel nyomtattak.

uv_canada_passport

Forrás: www.ucreative.com

A Fülöp-szigetek útlevelei 2016 januárjától megújulnak: nemcsak tartósabbak lesznek, hanem új külsőt is kapnak. Az előzékeken a fülöp sas és a csak a Fülöp-szigeteken élő, rendkívül veszélyeztetett vörösfarú kakadu szárnya lesznek láthatók, a következő oldalakon a Nemzeti Himnusz és az Alkotmány szövege lesz olvasható, míg a vízum oldalakon Fülöp-szigetek számos látványossága szerepel majd. Az új útlevélen lévő biztonsági elemek nem hamisítható mikrochippel és rejtett kódolt képekkel bővül hamarosan.

philippine_passport

Forrás: www.abs-cbnnews.com

 

Annak, aki gyakran használja az útlevelét, érdemes lehet beszereznie egy útlevél tartó tokot, hogy úti okmányát védje az esetleges sérülésektől. Az interneten ki-ki saját a saját stílusához illő tokot vásárolhat, a Hello Kitty-stól a designos kerékpárosig.