High Security Printer minősítéssel rendelkezik az Állami Nyomda. Az egyik legmagasabb iparági bizonyítvány megszerzése része az elmúlt években a biztonsági szintek növelése érdekében végrehajtott fejlesztéseknek.

A 2010. szeptemberi eljárásokat követően, hivatalosan is megkapta az Állami Nyomda Nyrt. a biztonsági nyomdaipar egyik legrangosabb tanúsítványát a CWA 14641-et. Az Intergraf (International Confederation for Printing and Allied Industries) által kiadott minősítés értelmében a Nyomda High Security Printer besorolást kapott, amely tanúsítványt kizárólag a legmagasabb biztonságot garantáló nyomdák kapják. Az ún. „High Security Management System for Secure Printing” bizonyítvány kiterjed a tervezésre, a termékfejlesztésre és kereskedelemre, illetve a biztonsági nyomtatványokkal kapcsolatos
szolgáltatásokra. Ez magába foglalja a személyazonosító okmányok, a vezetői engedélyek, a kártyák és kártyaokmányok, a bélyegek, az adó- és zárjegyek fejlesztését, gyártását, kereskedelmét, valamint a chipbeültetést és –programozást, illetve az elektronikus adatarchiválást és adatbázis-kezelést.

Az Állami Nyomda 1998 óta mintegy tíz milliárd forintot költött beruházásra és fejlesztésre, amely eredményeként az iparági tevékenységhez szorosan kapcsolódó ISO szabványok (ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001) mellett, a tervezésre is feljogosító NATO-AQAP 2110 bizonyítvánnyal, valamint MasterCard és VISA EMV bankkártya-gyártói és megszemélyesítői engedéllyel rendelkezik. Emellett a közelmúltban sikeresen zárult a MasterCard CQM auditja is. Ez a Card Quality Management program egy nagyon szigorú kritériumrendszer alapján értékelte a Társaság minőségbiztosítását a kártyagyártás biztonsága érdekében. A minősítés megszerzésével garantálható a chipes kártyák magas minősége, használhatósága és megbízhatósága.

„Az elmúlt évek fejlesztéseivel és beruházásaival a fizikai, logikai és informatikai biztonság növelése, illetve az új technológiák bevezetése volt a célunk. A Nyomda maximálisan felkészült a legmagasabb biztonsági igényeket is kielégítő okmányok, chipes bankkártyák gyártására, sőt saját okmánybiztonsági K+F tevékenységünk révén több egyedülálló megoldást dolgoztunk ki, amelyek a következő években biztosítani tudják a Társaság további növekedését.” – mondta Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója.

Állami Nyomda Nyrt.
 

CWA 14641:2009 High Security Printer tanúsítvány