swyp_cardA SWYP kártya koncepciója bár nem mondható igazán újnak, mégis sok izgalmas fejlesztéssel rukkoltak elő, ami érdekessé és biztonságosabbá teszi az elektronikus fizetést, továbbá könnyebben használhatóvá teszi a kártyát. Ez egy fém burkolatú, újratölthető akkus kártya. A lényege az, hogy több, különböző kártya összevonására alkalmas. Szám szerint 25 kártyát képes eltárolni egyetlen SWYP kártya. Legyen az, akár bankkártya, hitelkártya, hűségkártya vagy ajándékkártya.

Mindenképpen újításnak tekinthető, hogy a kártya rendelkezik egy integrált kijelzővel és egy navigációs gombbal, melynek segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyik kártyát szeretnénk éppen használni. Tehát egy gombnyomással alakítja át magát egy másik kártyává. Az a kártya kerül a lista tetejére, amit a leggyakrabban használunk. A kijelzőn pedig részleteket láthatunk az adott kártyáról. A beüzemeléséhez és a kezeléséhez szükség van egy okos telefonra. Ha a SWYP elveszíti a kapcsolatot a telefonnal, akkor automatikusan lezárja magát és egy PIN kód segítségével lehet újra működésre bírni. Ugyanúgy használható bank automatákban és bolti termináloknál, mint bármilyen kártya. A SWYP kártya egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el.

Létezik egy másik – a SWYP kártyához hasonló – „okos kártya”, a Plastc kártya. Hozzávetőleg ugyanazt tudja, mint a SWYP, szintén rendelkezik kijelzővel és titkos PIN kóddal. Ami eltérő a Plastc kártyában, hogy rendelkezik NFC technológiával, tartalmaz chipet, és képes kontaktus nélküli fizetésre is. Ezzel megkönnyítve és még kényelmesebbé téve az elektronikus fizetést. A SWYP-tól eltérően a Plastc csak 20 kártya tárolására alkalmas. Mindkét kártya esetében, az okos telefonra letölthető applikáció Android és iOS platformon lesz elérhető.

A jövőre nézve ez tényleg egy hasznos újítás lehet, hiszen sok embernek van tele a pénztárcája különböző kártyákkal, és ha módjuk lenne rá, hogy ezeket egyetlen kártyában tárolják, akkor a legtöbbjük élne a lehetőséggel. Előnyeit figyelembe véve és azt, hogy a társadalom jelentős része nyitott az innovatív ötletekre, nem lenne kérdés az okos kártyák elterjedése. Sokkal kényelmesebben, szinte „játszva” menne a fizetés.