Hosszú távú kutatás-fejlesztési megállapodást kötött az Állami Nyomda a hazai nanotechnológiai kutatás egyik vezető intézményével, a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetével. A stratégiai együttműködés célja a nanotechnológia biztonsági nyomdaipari alkalmazásának bővítése.

A nanoméretű szerkezetek kutatása és alkalmazása területén több évtizedes, nemzetközileg is elismert szakmai tudással rendelkező Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete, valamint Közép-Kelet-Európa második legnagyobb biztonsági nyomdaipari vállalata, az Állami Nyomda Nyrt. hosszú távú kutatás-fejlesztési megállapodást írt alá. A kutatóintézet igazgatója, Dr. Bársony István és az Állami Nyomda vezérigazgatója, Zsámboki Gábor által aláírt együttműködés célja, egyfelől a nanotechnológia révén olyan új biztonsági nyomdaipari megoldások fejlesztése, melyek versenyelőnyt biztosítanak az Állami Nyomda számára, másfelől a nanotechnológia, illetve a nano méretű szerkezetek alkalmazása a nyomdatechnikai eszközök fejlesztése érdekében.

Az együttműködési megállapodás az előre egyeztetett stratégia alapján, szoros szakmai kooperációban zajló közös kutatás-fejlesztési tevékenységre terjed ki. A közös munka a nanotechnológia segítségével még biztonságosabb festékek és megoldások létrehozására irányul, melyek hozzájárulnak az okmányhamisítások megelőzéséhez és a hamisított termékek visszaszorításához. Mindemellett a feketegazdaság visszaszorítását is szolgáló fejlesztéseket a két fél nemcsak saját források bevonásával, hanem a hazai, uniós, illetve más nemzetközi pályázati pénzekre történő közös kandidálással is finanszírozni kívánja.

MTA MFA

Állami Nyomda Nyrt.

Letöltések