Nemrégiben több kutatócég is önálló anyaggal jelent meg az érintés nélküli technológiákra vonatkozóan. Az egyik meghatározó iparági kutatócég, az RNCOS által kiadott legújabb, az okoskártya piac alakulására vonatkozó jelentés szerint a globális okoskártya ipar átlagos éves növekedési üteme 2011 és 2013 között 12% körül lesz. A jelentés azt is megállítja, hogy az okoskártyák piacának legfőbb mozgatórugója a pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó alkalmazások lesznek, és ez különösen igaz lesz az ázsiai és óceániai térségre.
A kutatócég véleménye szerint az EMV kártyák migrációjának növekedésével a közeljövő „óriási lehetőségek” tartogat a pénzügyi kártyák fejlődésében érdekelt szereplők számára, mivel ebben a szegmensben még csak a kiadott kártyák 20%-a chipes plasztik. Emellett a szakértők arra is rámutatnak, hogy kontaktus nélküli dual-interface-s kártyák a piac növekedésének egyik motorja lesz, mivel a tömegközlekedésben alkalmazott megoldásokkal szembeni legfontosabb elvárások a biztonság és a gyorsaság. A pénzügyi és közlekedési szektoron felül olyan területek, mint a telekommunikáció és az államigazgatás fogja biztosítani az okoskártyák növekedését.

Az RNCOS szerint a leglátványosabban fejlődő ázsiai és óceániai régióban elsősorban a magas 3G penetrációnak köszönhető a növekedés. Az olyan piacokon, mint Kína vagy India a SIM kártáyk iránti kereslet kétszámjegyű növekedést fog mutatni, amely erősíteni fogja az okoskártyák és chipek gyártóinak pozícióját.
Szintén nemrég látott napvilágot az IMS Research legújabb riportja, mely szerint 2015-re 2,5 milliárd magas-frekvenciájú kontaktus nélküli okmány lesz forgalomban. Az “RFID – Smart & Secure Contactless Applications – World – 2011” tanulmány szerint az érintés nélküli okmányok terjedését alapvetően három szektor generálja majd: állam által kiállított azonosítók, a szállítás és tömegközlekedés, valamint a fizetés és banki szolgáltatások. 2010-ben is ezen területek adták a leszállított, magas frekvenciájú kontaktus nélküli kártyák 85%-át.

A riport elemzői kiemelik, hogy 2010-ben már az állami szektor volt a legnagyobb megrendelő. Az új német, török, brazil és nem utolsósorban indiai e-okmányok jelentősen növelték a kontaktus nélküli okmányokra vonatkozó megrendelések arányát. A szállítmányozás és tömegközlekedés számára Ázsiában szállították le a gyártók a legtöbb ilyen okmányt, amelynek oka, hogy mind Kínában, mind Indiában, mind pedig Indonéziában megkezdték a helyi közlekedésben az érintés nélküli technológia bevezetését. Ez a folyamat a következő öt évben még jobban ki fog rajzolódni. A pénzügyi területen, ahogy az a másik kutatásból is kitűnt az EMV kártyák migrációjának növekedése volt jótékony hatással a kontaktus nélküli piacra. A trend folytatódásával a kutatók azt várják, hogy a bankszektorhoz kapcsolódó érintés nélküli okmányok 2015-re az összes ilyen okmány egyharmadát fogják kitenni.

Fényképek: www.eu.st.com