Az Állami Nyomda Nyrt. az IFE Foodapest nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon bemutatta újonnan kifejlesztett megoldását, a termék jelölő biztonsági címkét. A saját fejlesztésű innováció hatékony védekezést jelent a manapság oly gyakori élelmiszerekkel történő visszaélésekkel szemben, illetve hozzájárul a fogyasztók fokozottabb védelméhez.

Az Állami Nyomda Nyrt. a budapesti Foodapest kiállításon bemutatta a Társaság által kifejlesztett ún. termék jelölő biztonsági címkét, mely megoldás jelentősen megnehezíti a vonalkódos címkék tartalmának megváltoztatását, illetve másolását. Az élelmiszerbiztonság növelése érdekében a hiányos, vagy engedélytől eltérő címke és csomagoló anyag használatának visszaszorítása létfontosságú, így megnehezíthetők az olyan visszaélések, mint az átcsomagolások, átcímkézések, minőség-megőrzési és fogyaszthatósági idő módosítása. Az ilyen hamisítási technikákkal szemben hatékony védekezés, ha magát az etikettet látjuk el olyan biztonsági jelöléssel, mely technológia alkalmazása megnehezíti a címkén szereplő adatok eltüntetését, illetve módosítását, így az nem éri már meg a hamisítók számára.

Az ezen az elven működő termék jelölő biztonsági címke amellett, hogy megoldást jelent több, az élelmiszereket érintő visszaéléssel szemben, rendkívül felhasználóbarát védelmi mechanizmusa kétszintű védelmet nyújt. Egyfelől a termékjelölő címke alapanyaga speciális biztonsági adalékanyaggal van ellátva, melynek jelenlétét egy kézi eszköz ellenőrzi egyértelmű igen-nem választ adva. Másfelől a sorszámozott címkére a vonalkód és egyéb azonosítók nyomtatása előtt biztonsági alnyomat kerül. Az alnyomat olyan oldószer érzékeny festékkel kerül nyomtatásra, ami a vonalkód és egyéb azonosítók eltávolításának kísérletére minden kétséget kizáró jelet hagy maga után (elmosódik az alnyomat).

A biztonsági adalékanyag az Állami Nyomda Okmánybiztonsági Laboratóriumának egyedi fejlesztése. A közelmúltban kifejlesztett „RADIR” elnevezésű kézi készülék hang- és fényjelzéssel reagál a biztonsági adalékanyag jelenlétére (vonalkódot nem tud olvasni). A készülék alkalmas különféle hordozókba – például papír, szövet, műanyag, szilárd vagy folyékony festék, stb. – kevert jelölő anyag kimutatására, valamint megfelelő adalékanyag koncentráció esetében képes áteresztő anyagokon (pl. üveg, átlátszó műanyag, stb.) keresztül is megbízhatóan detektálni a jelölő anyag meglétét.

A szakmai szervezetek és hatóság határozott fellépése (szabályozások betartatása, rendszeres ellenőrzések) mellett, különösen fontos az élelmiszerek biztonságának garantálása és a fogyasztók védelme. Főként ez utóbbiban nyújthat segítséget az Állami Nyomda másik, a kiállításon is bemutatott terméke. Ez, a beépített szenzorral rendelkező RFID alapú technológia az élelmiszer tárolási és kezelési körülményeinek automatikus rögzítésével lehetővé teszi egy-egy termék életútjának nyomon követését a gyártástól egészen az értékesítésig ezzel biztosítva a teljes élelmiszerlánc monitorozását.

Állami Nyomda Nyrt.

Letöltések