Úgy tűnik senki sem akar kimaradni a kontaktus nélküli forradalomból, különösképpen nem a prémiummárkák, amelyek vásárlói rendkívül nyitottak a korszerű technológiákra. Így van ezzel a BMW is, amely közel jár ahhoz, hogy az autókulcs a BMW-tulajdonos sok más tevékenységének a kulcsa is legyen egyben. A fejlesztések abban az irányba mutatnak, hogy a slusszkulcs tartalmazni fog egy NFC interface-t és egy biztonsági elemet is. Az NFC komponens hozzáadás lehetővé teszi, hogy a vezető ne csak a kocsit indítsa el a már jelenleg is RFID-képes kulccsal, hanem vásároljon, jegyet vegyen, szobát foglaljon, vagy éppen a hotelszobájának ajtaját nyissa ki.

 Manapság egy átlagos kocsikulcs nyitja, zárja és beindítja a járművet. Van néhány kocsikulcs, amely képes tárolni a járművel kapcsolatos legfontosabb adatokat, mint pl. a megtett távolság, az üzemanyagszint, az akkumulátor töltöttségi szintje vagy bizonyos szolgáltatási adatokat, utóbbiakat azonban csak erre dedikált szervizekben, speciális eszközzel lehet kinyerni. A BMW kulcsa ezen is túlmegy: teljesen személyre szabható funkciókat kínál a BMW tulajdonosoknak. A kulcs a jövőben széleskörű szolgáltatások egyszerű és kényelmes igénybevételét teszi lehetővé utazzunk bármivel és bármikor.

A kulcshoz teljesen egyéni beállításokat lehet hozzárendelni, legyen szó a kedvenc rádiócsatornák automatikus programozásáról, a vezetőülés beállításáról vagy éppen az egyedileg állítható gombok funkciójáról. Ugyanakkor az NFC-képes BMW kulcs nemcsak az autón használható. A benne lévő interface-nek köszönhetően úgy működik, akár a forgalomban lévő érintés nélküli technológiát használó kártyák, azaz akár egy Mastercard PayPass vagy egy Visa payWave kártya. Ez megnyitja az utat számos más funkció felé is, hisz így a kulccsal tömegközlekedési jegy vásárolható, könnyedén rendezhetőek a kisösszegű kifizetések, a kulcs képes nyitni a szállodai szoba ajtaját, vagy akár az otthoni bejárati ajtót, mi több rengeteg hasznos információ tárolható rajta magáról a járműről.

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban? Az autóst a navigációs rendszere figyelmezteti, hogy az úticélja felé torlódás van. A vezető utasításának megfelelően ezután menet közben megvásárolható a tömegközlekedési jegy, hogy az autós egy P+R parkolóba beállva, mielőbb elérje célját. A jegy a kulcson tárolásra kerül, így a további utazáshoz csak a slusszkulcsot kell a leolvasó terminálhoz érinteni. A rendszer lehetővé teszi, hogy akár szállodai szoba is foglalható legyen az autóból az utazás alatt, mitöbb az autós a megérkezés előtt megkapja a szobája ajtajához szóló elektronikus hozzáférési jogosultságot, azaz megérkezve a hotelbe a kulccsal nyithatja az ajtót. Ugyanakkor a kulcs technológiájából fakadóan alkalmas az útdíj megfizetésére, a tankolás számlájának kiegyenlítésére, a parkolójegy megvásárlására, vagy egy drive-in étteremben való fizetésre.
Persze, bizonyos szolgáltatások innen kis hazánkból nézve még nagyon távolinak tűnnek, de a fejlődés jóval gyorsabb, mint ahogy azt gondolnánk. És ezt a világ vezető márkái az NFC-vel kapcsolatban is kezdik felismerni.

Fényképek: www.dexinger.com