Manapság az NFC kapcsán szinte mindenki csak afizetési megoldásokról beszél, hiszen egyfelől a technológia főbb jellemzői –biztonság, gyorsaság, kényelem – erre predesztinálják az NFC-t, másfelől azolyan rendezvények is, mint a Sziget fizetési megoldásként alkalmazzák azt.Mindez persze teljes mértékben üdvözlendő, azonban ahogy korábban is, úgy mostis szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a technológiáknak számos más,igen hasznos alkalmazási módja van. Ki tudja, talán a hetijegyünket jövőre márNFC-s telefonnal érvényesítjük.
 
Minderre jó esély nyílik, ugyanis egyrekomplexebb megoldások születnek az e-jegyek terén. Egy újonnan fejlesztettszolgáltatás révén a rendezvényszervezők közvetlenül a felhasználóknak tudjákértékesíteni az adott esemény jegyeit, amivel az jóval olcsóbb lehet, mint ajelenlegi megoldások. A dublini székhelyű TicketFriend alkalmazása emellettszámos közösségi médiás és marketing funkcióval rendelkezik.
Bár a TicketFriend-nek van multifunkciós RFIDkontaktus nélküli kártyája, az igazi újdonság az androidot futtatóokostelefonokra írt NFC-alapú jegyértékesítő és marketing alkalmazás. Aszoftver segítségével a jegyvásárlás nemcsak rendkívül egyszerű, hanem jóval olcsóbbis mint a versenytársak értékesítési megoldásai. Az elv, amin a megoldásalapul, világos: ahhoz, hogy egy rendezvény megfelelő bevételt érjen elvásárlói hűségre, alacsony költségekre és a jegyeladáson túli bevételilehetőségek megteremtésére van szükség. A TicketFriend segítségével arendezvényszervezők egyénre szabott ajánlatokkal tudják megcélozni a különbözőrendezvényekre járókat, cserébe pedig a vásárló kényelmes válthatja meg jegyét,juthat el a helyszínre és lehetősége nyílik a közösségi média segítségével azélmény megosztására.

Az applikáció lehetővé teszi, hogy arendezvényszervezők meghirdessék és népszerűsítsék eseményüket, sőt valós idejűfizetést és hűségmegoldásokat rendeljenek a rendezvényeikhez. A jegyvásárlók aszoftver segítségével NFC-képes telefonjukon tudják tárolni a megvásároltjegyeiket. Amennyiben a felhasználó nem rendelkezik ilyen mobillal, úgy akontaktus nélküli kártyával helyettesíthetik azt. Mindkét eszköz esetébennéhány pillanat alatt megtörténik a jegyellenőrzés a rendezvényre valóbelépéskor, mégpedig drága, egyedi leolvasó nélkül, mivel a személyzetnek nemkell mást tennie, csak a náluk lévő NFC-telefont hozzáérinteni a belépniszándékozó telefonjához, amely rögtön jelzi, hogy van-e érvényes jegye azilletőnek.

Alkalmazás segítségével a felhasználó azelőre feltöltött TicketFriend számlája révén egy érintéssel vásárolhat arendezvény legyen szó egy sörről a stadion büféjében vagy egy pólóról a koncertelőtt. Bár a TicketFriend egyelőre próbaüzemben működik néhányrendezvényszervező bevonásával, de várható 2011 harmadik negyedévében másteljes egészében elérhető lesz a szolgáltatás.

Fényképek: www.concertsnews.com, www.ticketfriend.com