Úgy tűnik, hogy sok probléma lehet az indiai egyetemek alkalmazottaival, mert a Karnatak Egyetem egészen új eszközhöz folyamodott a hatékony működés érdekében. Az intézmény a jövőben vasszigorral csap le a szabálytalankodó és későn érkező alkalmazottaira köszönhetően a frissen telepített ujjlenyomattal működő jelenlét-ellenőrző rendszernek. Az ötvenkét tanszék több száz dolgozója eddig saját kezűleg igazolta a jelenlétét a munkaidőben. Ám a tanszékek vezetőinek egyre nagyobb gondot okozott a beosztottjaik felügyelete, amit csak tetézett, hogy az alkalmazottak viszont egyre pontatlanabbakká váltak.
Azzal többé-kevésbé tisztában van mindenki, hogy nem minden egyetemista a szorgalmáról, pontosságáról és szabálykövető magatartásáról ismerszik meg. Arról is vannak ismereteink, hogy vizsgaidőszakokban rendre könyvek tűnnek el az egyetemi könyvtárakból. De úgy tűnik, hogy a karnataki egyetemi alkalmazottaira is ráfér az „odafigyelés” – legalábbis az intézmény vezetése szerint. Az újonnan bevezetett rendszerben ahelyett, hogy a dolgozók aláírják az adott jelenléti ívet, ujjaikat az ellenőrző készülékbe helyezve kell naponta igazolniuk a jelenlétüket. A rendszer ismeri az alkalmazottak biometrikus azonosítóját, így a regisztráció pillanatok alatt megtörténik. Emellett az ellenőrzési szisztéma proxy alapján naplózza a számítógép használatot is. A biometrikus eszközök az informatikai osztályon található főszerverről üzemelnek, így az IT minden nap képes az osztályvezetőknek megküldeni a jelenléti riportot, akik így napi szinten tisztában lehetnek a beosztottaik pontosságával.

Természetesen a bevezetett biometrikus „blokkolástól” az egyetem vezetése azt várja, hogy a rendszer fegyelmezettebb hozzáállásra fogja késztetni az alkalmazottakat, és így a munkájuk hatékonysága is nőni fog. A rendszer része egy IP-alapú zárt láncú televíziós rendszer is, amelyet a könyvtártermekbe, az igazgatósági épületekbe, laborokba és a főbb melléképületekbe telepítettek. A cél, hogy gátat szabjanak az esetleges károkozásoknak, illetve a diákok és az alkalmazottak nem megfelelő viselkedésének. Jelenleg a jelenlét-ellenőrző rendszert kísérleti jelleggel csak néhány osztályon, illetve tanszéken alkalmazzák, de már minden épületben megtörtént az infrastruktúra kiépítése annak érdekében, hogy két hónapon belül az egyetem teljes területére ki tudják terjeszteni a biometrikus ellenőrzést.

Fényképek: www.swipecard.org, www.alibaba.com