Bizonyos területeken néha még megbecsülni is nehéz, hogy hová fog fejlődni a technológia, miközben vannak olyan iparágak, ahol megkerülhetetlen, hogy előrelássunk, merre kell haladnunk ahhoz, hogy biztonságban élhessük az életünket. Kifejezetten ilyen terület a biztonsági ipar, amely szereplőinek látnia kell, hogy milyen módon gondoskodhatnak a teljes körű azonosítás- és hozzáférés-kezelési (identity and access management – IAM) megoldásokról, hogy mely eszközök képesek a fizikai/logikai hozzáférés biztosítására, az erős hitelesítésre és a környezetspecifikus képességek és szolgáltatások kialakítására. Mára körvonalazódott ez az eszköz: smartcard okmány.

A Forrester Research újonnan megjelent tanulmánya rávilágít a jól működő, kipróbált azonosítás- és hozzáférés-kezelési megoldások szükségességére. Hogyan lehet megoldani az IAM szolgáltatások komplexitásának és költségcsökkentésének kérdéseit? Az egyik lehetséges út egy ilyen teljes körű szolgáltatás bérlése. Általában a vállalkozások és a KKV-k egyaránt nagy számban használnak Európában biztonsági szolgáltatásokat, hogy garantálják a cég védelmét, a 7/24 órás őrizetet és az ezek működtetéséhez szükséges szaktudást. Mindezt viszonylag alacsony díjért veszik igénybe, és ezzel szükségtelenné válik a biztonsági megoldások teljes implementálása, integrációja a vállalat napi működésébe.

A biztonsági szolgáltatások igénybe vétele azonban nemcsak a nagyvállalatok és a KKV-k esetében lehet sikeres, sőt szükséges. A rendészethez kapcsolódó szerveknek, az egyetemeknek, a kor-mányzati intézményeknek és számos más szervezetnek szüksége van kipróbált, jól működő megoldásokra a személyazonosításra alkalmas okmányok biztonságának garantálásához. Számukra talán még fontosabb a biztonsági szintek növelése anélkül, hogy a beruházási-, működtetési- és informatikai költségek jelentősen megemelkednének. Függetlenül a végfelhasználótól egy korszerű smartcard okmány képes számos személyazonosítással kapcsolatos biztonsági feladat ellátására, így egyszerre helyettesítheti a felhasználónevet és jelszót, a logikai és fizikai hozzáférést, a digitális aláírást, vagy a biztonságos kommunikációt. Egy ilyen eszköz azonban nemcsak a végfelhasználó jelentette biztonsági kockázatot csökkenti, hanem megkönnyíti az ügyfélszolgálatok és help desk-ek munkáját, valamint az informatikai segítségnyújtást is.
A tanulmány szerint a fenti, a személyazonosításhoz kapcsolódó szolgáltatások fokozott térnyerése 2010-ben már érezhető lesz. Az egyre súlyosabb problémát jelentő és egyre nagyobb károkat okozó biztonsági rések jelentette veszélyek hatására a különböző szervezeteknek olyan multifunkcionális okmányokra van szüksége, amelyek növelik az általános biztonságot, korszerűsítik a működési folyamatokat, és természetesen pénzt takarítanak meg. Nem is olyan sokára már csak emlék lesz, amikor egy egyszerű kitűző elegendő volt ahhoz, hogy bejussunk egy épületbe, egy egyszerű token elegendő volt ahhoz, hogy hozzáférjünk a számítógépünkhöz, és egy egyszerű felhasználónév-jelszó páros ahhoz, hogy bekapcsoljuk a notebook-unkat. És nem is olyan sokára mindezen tevékenységekhez sokkal kevesebb eszközre lesz szükségünk – egy multifunkcionális smartcard-ra és egy szerű PIN kódra.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=65ct24b9IAI]

fotók: https://www.fireworksguruforum.com/; https://www.marcorsyscom.usmc.mil/;