Az Állami Nyomda Nyrt. 2005-ben tovább folytatta stabil és eredményes működését. A társaság 11,6 milliárd forintos éves konszolidált nettó árbevétel és 1,58 milliárd forintot kitevő konszolidált EBITDA mellett, 999 millió forint adózás előtti eredményt ért el. 80%-kal növekedett az exportból származó árbevétel nagysága, mely elérte a 635 millió forintot. A megkezdett regionális növekedési folyamatok, valamint a stabil megrendelés állomány biztos alapot szolgáltat a Társaság 2006. évi eredményes működéséhez.
Az Állami Nyomda Nyrt. a mai napon első alkalommal hozta nyilvánosságra gyorsjelentését. A Társaság – az elmúlt év egyedüli új tőzsdei belépőjeként – 2005. december 8-án vezette be törzsrészvényeit a Budapesti Értéktőzsde „A” kategóriában szereplő részvényei közé.

Az Állami Nyomda az elmúlt évekhez hasonlóan 2005-ben is stabil működési eredményeket ért el. A társaság konszolidált nettó árbevétele 2005-ben 51 millió forinttal 11,6 milliárd forintra nőtt, miközben az árbevétel és az eredmények alakulását lényegesen befolyásolta több jelentős, nem a szokásos üzletmenettel összefüggő esemény. Az eredmények kis mértékű csökkenését főként a tőzsdei bevezetés egyszeri költsége (167 millió forint) és az ingatlanok évközi kiválása után, 2005. évre elszámolt bérleti díjak (72 millió forint), valamint a kamatráfordítások okozták. Amennyiben figyelmen kívül hagyjuk ezen költségek hatását a társaság EBITDA-ja és a nettó eredménye közel a 2004. évi szinten alakult.

Növekedést mutat az export értékesítés bevétele, mely 2004-hez képest jelentősen, 283 millió forinttal 635 millió forintra növekedett. Az export értékesítés aránya a teljes árbevételen belül közel kétszeresére, 5,5%-ra emelkedett az előző évhez képest. A 2004-ben megkezdett majd az előző évben tovább folytatott regionális terjeszkedés hatására Ukrajna és Csehország mellett túlnyomó részben Romániából, Bulgáriából, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek az árbevétel növekedéshez jelentősen hozzájáruló, különböző kártya és nyomtatvány megszemélyesítésre vonatkozó megrendelések.

Az Állami Nyomda Nyrt által 2005-ben végrehajtott beruházások éves összege több mint 900 millió forint volt. A megvalósuló fejlesztések közül a legjelentősebb az a közel 500 millió forint értékű beruházás, mellyel az Állami Nyomda jelentősen bővítette kártyaüzemének kapacitásait a chipkártya gyártás és megszemélyesítés területén.

Gyergyák György az Állami Nyomda Nyrt vezérigazgatója a 2005. év eredményének kapcsán kiemelte: „2005-ben számos nagy értékű beruházást hajtottunk végre nem csak belföldön, hanem külföldön is. Az elmúlt év végén és a Gyorsjelentés kiadásáig eltelt időben, közbeszerzési és egyéb tendereken indulva számos nagy volumenű szerződést nyertünk el vagy hosszabbítottunk meg, és export tevékenységünket is megalapoztuk. A célok eléréséhez sikerrel használtuk fel azt a versenyelőnyt, amelyet informatikai és okmánybiztonsági kutatás-fejlesztési tevékenységünk biztosít.”

További információk:
Az Állami Nyomda Nyrt. 2005. évi előzetes tőzsdei gyorsjelentése innen letölthető.
Csák Zita Capital Communications Tel: 266 0199

Letöltések