Az év első kilenc hónapjában nőtt a Nyomda árbevétele, exportja és EBITDA-ja. A romló gazdasági környezet miatt az üzemi eredmény nem tudott ezzel lépést tartani.

Az Állami Nyomda 2011 első három negyedévében 13,1 milliárd Ft árbevételt ért el, ami 4%-kal haladja meg a bázis időszaki adatot köszönhetően két stratégiai termékszegmensnek, a biztonsági termékek és megoldásoknak, valamint a kártyagyártásnak. Az idei év első kilenc hónapjában 67%-kal, 3,5 milliárd Ft-ra nőtt az export árbevétel, amit a chipes kártyák gyártásának növekedése és az új román cég konszolidálása okozott. Az EBITDA 1238 millió Ft-ot ért el, ami 3%-kal magasabb, mint 2010 azonos időszakában.

Ugyanakkor a romló gazdasági környezet jelentősen kihat a Társaságra és ügyfeleire is. Egyfelől a válság hatására a Nyomda ügyfelei elhalasztották a magas hozzáadott értékű többletszolgáltatásokat nyújtó termékek megrendelését, másfelől az Állami Nyomda hosszú távú érdekeinek megfelelően a kiemelt ügyfelek számára többlet tevékenységeket és plusz szolgáltatásokat is nyújtott. E két tényező hatására az első három negyedévben csak 3%-kal, 678 millió Ft-ra csökkent az üzemi eredmény az előző évhez képest.

„Megrendelőinkkel szoros az együttműködésünk. Ügyfélkörünk stabilitásának hosszú távú megőrzéséhez szükség volt arra, hogy ügyfeleinkkel közösen viseljük a válságból fakadó nehézségeket. Ennek is köszönhetően meg tudtuk őrizni megrendelőink bizalmát. Ezt jól mutatja az enyhén emelkedő árbevételünk is. Ugyanakkor néhány korábban tervezett, magas hozzá adott értékű projekt az általános gazdasági helyzet miatt csúszást szenved. Ezért a válság hatását csökkentő többletszolgáltatások és a halasztott projektek éves nettó eredményünket is befolyásolják, amely az előrejelzéseink szerint, az év végén 800 millió Ft körül alakulhat.” – mondta Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója.

Állami Nyomda Nyrt.

Letöltések