Napjaink egyre nagyobb problémája a termékhamisítás, amely nagyban csökkenti a betegbiztonságot, és károkat okoz a gyártóknak, kereskedőknek. Szakértők szerint nagy sikerre számíthatnak az egészségügyi intézményekben azok a szállítók, amelyek a gyógyszerhamisítás megelőzését támogató integrált megoldásokat nyújtanak. A fogyasztók és a jobb kiszolgálásra törekvő gyógyszergyárak is harcolnak a gyógyszerhamisítás ellen. Ennek következtében az eredeti gyógyszerek életútjának nyomon követése igen komoly feladat elé állítja még a nagyobb gyártókat is.

Az RFID-technológia (rádiófrekvencián alapuló termékazonosítás) gyógyszeripari alkalmazásának tesztelése itthon 2005 elején kezdődött az Állami Nyomda vezetésével. A kifejlesztett megoldások eljutottak a raklapok automatikus azonosításától egészen a gyógyszerek egyedi nyomon követhetőségéig. A rendszer alkalmazása javítja a raktárkészlet átláthatóságát, csökkenti a munkaerő-ráfordítást az áru átvétele, raktározása és elosztása során, valamint biztonságot nyújt a hamisítás és lopás ellen. Ezen megoldások kifejlesztésében több, a saját iparágában és területén elismert cég volt jelen.

A békéscsabai Kner Packaging Kft. az Állami Nyomda közreműködésével a gyógyszerdobozokat RFID azonosítókkal látja el, ezzel a gyógyszergyárakba érkezve a gyógyszeres dobozok nyomon követhetővé válnak teljes életútjuk során. A gyógyszerek egyedi azonosításáról és azok nemzetközi szabványok szerinti nyomon követhetőségéről az EPCglobal Hungary (GS1 Magyarország Kht.) gondoskodik.

Az ODIN Budapest az ellátási lánc egyes helyszínein, így a gyógyszergyártoknál, a logisztikai központokban és gyógyszertárakban képes biztosítani a rádiófrekvenciás infrastruktúra tervezését és hatékony kiépítését. A Teva Magyarország zRt. vizsgálja egy olyan erős RFID hálózat kiépítési lehetőségét, amely termék-, láda- és raklapszinten azonosítja, majd nyomon követi a gyógyszerek útját. A hardvereszközök összehangolásában és az adatbázis-kezelésben az Oracle mérnökcsapata jeleskedett. A megfelelő middleware/szoftver biztosítása elsődleges a gyógyszerelosztás tökéletes működéséhez: ez szűri a gyógyszerekről leolvasott információt, végzi a logikai megfeleltetést és az RFID műveletekkel kapcsolatos folyamatokat követi.

Letöltések