Az Állami Nyomda 4,1 milliárd Ft árbevétel mellett, 153 millió Ft-os nettó eredményt ért el 2012 első negyedévében.

Az Állami Nyomda Nyrt. a 2012 első negyedévében, az előző évhez képest 8,9%-kal kevesebb, 4,1 milliárd Ft árbevételt ért el. Az export 1,2 milliárd Ft volt, amely 30%-os exportaránynak felel meg. Az EBITDA 427 millió Ft, ami 10,5%-os margint jelent. A nettó eredmény 153 millió Ft, amely 32%-kal kevesebb, mint az előző év első, azonban 104%-kal több mint az előző év utolsó negyedévében.

Az eredmény visszaesésének alapvető oka, hogy mind a kereskedelmi, mind az államigazgatási ügyfelek a nehéz gazdasági környezetben továbbra is visszafogják a magasabb hozzáadott értékű termékek rendelését. Ezért a Társaság Igazgatósága a portfoliótisztítás mellett további költségcsökkentésről döntött. A Társaság vezetése az Igazgatóság döntése alapján, az érdekeltek bevonásával elindítja Pásztóról a termékek gyártásának átcsoportosítását Budapestre és egyúttal megszünteti Pásztói tevékenységét. A pásztói telephelyen olyan hagyományos nyomdaipari termékeket állítanak elő, amelyek piaca az elmúlt időben jelentősen csökkent, ugyanakkor a termékek előállítása sok kézi műveletet igényelt. A menedzsment a gyárbezárástól ebben az évben az elbocsátások miatti végkielégítések és a szükséges technológiaköltöztetés miatt, mintegy 80 millió Ft-os többletköltséget prognosztizál, azonban 2013-ban már 151 millió Ft-os költségmegtakarítást vár.

„A kedvezőtlen piaci tendenciák és gazdasági környezet miatt, további költségcsökkentési lépéseket határoztunk el. A Pásztói Gyáregység megszüntetése nem veszélyezteti a Nyomda stratégiai termékkörét, ugyanis az ott gyártott hagyományos termékek piaca jelentősen csökkent, és már nem növelik a cég eredményességét. A gyáregység bezárásával források szabadulnak fel, amit többek között mobilfejlesztésekre fordíthatunk, amely viszont a jövőben mindenképpen kedvezően hathat a Társaság eredményességére.” – mondta Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója.

Állami Nyomda Nyrt.

Letöltések