A világ egyik legbiztonságosabbnak tartott légitársasága, a Qantas idén elsősorban negatív kontextusban került be a hírekbe. Először az Virginia Blue névre keresztelt beszálló rendszer kapcsán jelentkeztek komoly problémák még az év elején, aztán néhány hete a világsajtót is bejárta a légitársaság A380 és 747-es gépeinek motorproblémája. Ilyen előzmények mellett fokozott érdeklődéssel kezdte meg november 10-én működését a Qantas új, érintés nélküli reptéri beszállást segítő rendszere sydney-i nemzetközi repülőtéren. 
A Qantas következő generációs, érintés nélküli kártyás check-in rendszerét idén már teszt jelleggel kipróbálta a társaság a perth-i repülőtéren, amelyet aztán a sikeres működést követően múlt héten Sydney-ben is bevezetett. A rendszer lelke az ún. „Q kártya”, amelyet a Qantas Club tagoknak, illetve a sokat repülő utasoknak mindössze a terminál bejáratához közeli olvasóhoz kell érinteniük a becsekkoláshoz. Ezt követően egy megerősítő sms érkezik az utazó mobiljára, illetve a beszálló kapunál a „Q kártyát” még egyszer beszkennelik. A rendszer így szükségtelenné teszi beszállókártyát, bár az utas a beszállókapunál azért kap egy kis papírt, amely a lefoglalt ülőhely számát mutatja. A jelenleg csak az Ausztrálián belüli utazások esetében használható rendszer további szolgáltatása az elektronikus csomagfeladás, amelytől szintén a beszállási folyamat gyorsulását várják a légitársaságnál.
A „Q kártyát” a minősített ügyfelek olyan sorrendben kapják meg, amilyen sűrűn utaznak Sydney-ből vagy Perth-ből a Qantas-szal. A tudósítások szerint az indulás napján a beléptető rendszer működése szinte folyamatos volt, azaz az utasok éltek a kényelmi szolgáltatással, ugyanakkor az első napokban semmilyen esetleges probléma nem merült fel a „Q kártya”kapcsán. Ennek megfelelő a társaság a rendszert 2011 nyarán Melbourne-ben, őszén Brisbane-ben, telén pedig Adelaide-ben és Canberra-ban is be fogja vezetni.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=O-YznwL_nQs?fs=1]

Fényképek: www.news.com.au
További információk: https://www.qantas.com.au/travel/airlines/checkin/global/en