Az Állami Nyomda és a Telenor Magyarország megkezdte a mobilfizetést egyszerűsítő NFC technológia tesztelésének előkészületeit. A résztvevők a teszt során éles körülmények között próbálják ki a bankkártyák és különböző hűségkártyák leváltására is alkalmas megoldás működését. A projektben az Állami Nyomda szállítja és üzemelteti a biztonságtechnológiai infrastruktúrát, továbbá biztosítja a szükséges mobil alkalmazásokat és a szakértői támogatást.

A Telenor, a Mobil Tárca Szövetség alapító tagjaként 2012-ben tűzte ki célul NFC-alapú szolgáltatások – például mobilfizetés, hűségpontok nyilvántartása a telefon kereskedői terminálhoz érintésével – tesztelését közösen a piaci szereplőkkel és ügyfeleivel. Szakmai partnernek a Telenor az Állami Nyomdát választotta, amely az elmúlt évben kezdte meg a technológia biztonságos működését garantáló TSM (Trusted Service Manager) rendszerének kialakítását és ezzel egy időben hozta létre Mobil Fejlesztési Üzletágát. A Társaság a technológia terjesztését ösztönző nemzetközi szervezet, az NFC Forum tagjaként idén elsők között csatlakozott a Magyar Mobiltárca Szövetséghez is, melyben a TSM munkacsoport szakmai vezetőjeként aktívan együttműködik a hazai szolgáltatói szektor képviselőivel.

Az NFC tesztelése során a Telenor részt vesz a Mobiltárca Szövetség fogyasztói tesztprogramjában is, melynek célja a projektben részt vevő felhasználók számára a mobiltelefonokba épített, NFC alapú virtuális bankkártyák, hűségkártyák, és egyéb szolgáltatások elérhetővé tétele. A Szövetség pilot programjában pénzintézeti és különböző kereskedelmi szolgáltató partnerekkel együtt a gyakorlatban próbálják ki az új mobilfizetési és egyéb megoldásokat.

A Telenor Magyarország anyavállalata Norvégiában már több sikeres NFC tesztet hajtott végre a piac többi szereplőjével, melyeket mind a felhasználók, mind pedig a szolgáltatók pozitívan fogadtak.

A Telenor Magyarország döntése számunkra méltó elismerését jelenti az eddigi munkánknak, és egyben lendületet ad az előttünk álló időszakra vonatkozó céljaink eléréséhez. Az Állami Nyomda független, aggregátor szereplője lesz a mobil NFC-s szolgáltatási értékláncnak, folyamatosan dolgozunk a szükséges együttműködési kapcsolatok létrehozásán, a partnereinkkel közös munka megkezdésén. Bízunk benne, hogy a pilot végén a Telenor tapasztalatai is azt mutatják majd, hogy kereskedelmi célú mobil NFC-s szolgáltatások bevezethetők széles nagyközönség számára is.” – mondta Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója.

”A Telenor Csoport NFC-vel kapcsolatos eredményei is alátámasztják, hogy ez a technológia Magyarországon is egyszerűbbé és gyorsabbá teszi majd a mindennapi vásárlásokat. Ezért törekszünk arra, hogy a Telenor Magyarország ügyfelei minél hamarabb megismerkedhessenek a közeljövő új fizetési rendszerével. Közösen az Állami Nyomdával és a Magyar Mobiltárca Szövetséggel mindent megteszünk azért, hogy megteremtsük az NFC terjedésének hazai feltételeit, a technológia háttér-infrastruktúráját.”– mondta Takács Zoltán, a Telenor Magyarország termék- és innovációs igazgatója, valamint a Mobil Tárca Szövetség elnökségi tagja.

Az NFC-ről

Az NFC (Near-Field Communication) olyan adatátviteli technológia, ami csak nagyon kis távolságokról működik: hatótávolsága a gyakorlatban nem több 2 cm-nél. Ez a tulajdonsága teszi alkalmassá arra, hogy fizetésre és olyan tranzakciókra használják az NFC technológiával felszerelt okostelefonokat, mobil eszközöket, ahol fontos a személyes jelenlét a biztonság érdekében. Ilyenkor a vásárlónak elég mobilkészülékét „megmutatni” a bolt termináljának és engedélyezni a képernyőn a fizetést. Az NFC helyérzékeny információk terjesztésére is alkalmas: NFC matricákhoz, címkékhez érintve NFC-képes mobileszközöket interaktív alkalmazások, weboldalak indíthatók el a mobileszközön. A technológia egyre nagyobb számú okostelefonon érhető el, például a Samsung Galaxy sorozat legújabb készülékeinek egy részén, illetve bizonyos Blackberry modelleken.

Letöltések