Manapság Európában éppúgy, mintMagyarországon, a nagy kiállítások rengeteg embert vonzanak, ami kulturálisszempontból igen jó hír. Ugyanakkor ki ne emlékezne a Monet kiállítás miatt kígyózósorra a Hősök terén, ami pedig nem a legszerencsésebb. Talán legtöbbünknek voltmár olyan élménye, hogy egy kiállításon a nagy tömeg miatt elment a kedveattól, hogy elegendő időt szánjon a képekre, tárgyakra. Már erre is vanmegoldás.
Én néhány éve Bécsben konkrétan semmit semláttam az ókori Egyiptom kincseit bemutató kiállítás tárgyainak szövegesismertetőiből, de meg kellett küzdenem azért is, hogy a SzépművészetiHundertwasser tárlatának tablóit el tudjam olvasni. Londonban kitalálták amegoldást arra, hogyan tudja egyszerre akár egy tucat látogató elolvasni akiállítási tárgyhoz tartozó ismertetőt. A kulcs természetesen most is az NFC. AMuseum of London a Nokia-valegyüttműködve egy, a smart poszterekhez hasonló megoldással olyan látogatói tájékoztatórendszert alakított ki, amely révén szinte mindent megtudhatunk egy-egykiállítási darabról akár interaktív formában.

  
A múzeum a Nokia segítségével az egyeskiállítási tárgyakhoz NFC tag-eket telepített, ami lehetővé teszi az errealkalmas telefonnal rendelkező látogatóknak, hogy okostelefonjukon mindenfontos információt megkapjanak a kiállított műről. Mivel a tájékoztatásdigitális formában történik a kiállítás szervezői további érdekes adatokkal, videókkal,hanganyagokkal stb. tehetik színesebbé a tárlatot. A lehetőségek szintevégtelenek: háttérkép azonnali letöltése, repro telefonon keresztülimegvásárlása, további információkat tartalmazó linkek közlése és mégsorolhatnánk.

Természetesen azon túl, hogy a szolgáltatás teljesebbé teszia kulturális élményt, össze van kötve a múzeum közösségi média csatornáival,így a látogatók a kiállítás hirdetői is lehetnek pl. egy „lájkolással”. De akapcsolódó alkalmazás egyben vouchert is jelent a múzeum shopjába és kávézójába.Vicky Lee, a Museum of London marketing managere is a látogatókkal valóinteraktivitás új dimenzióját emelte ki a szolgáltatás elindítása kapcsán.

Fényképek: www.3.bp.blogspot.com