Már a biometrikus ellenőrzést is bevetik Új-Zélandon annak érdekében, hogy az ország határainál fel tudják tartoztatni a belépni kívánó bűnözőket. Az Új-Zélandi Bevándorlási Hivatal (Immigration New Zealand – INZ) Ausztráliával közösen megkezdte az ujjlenyomatok vizsgálatát. Ez annak a biometrikus programnak a része, amelynek célja, hogy megerősítsék a határok biztonságát, és megakadályozzák a személyazonossággal kapcsolatos visszaéléseket, csalásokat.
A bevándorlási hivatal várakozásai szerint a bevezetett rendszer komoly segítséget fog nyújtani abban, hogy azonosítani lehessen a bevándorlókat már a hivatalos eljárás kezdetén. Így egészen gyorsan kiszűrhetővé válnak a büntetett előélettel rendelkezők, illetve azok, akik mások személyazonosságát felhasználva akarnak Új-Zélandra belépni.
Ahogy az „Azonosítás és Biometria Program” vezetője, Arron Baker elmondta, különösen égető szükség volt a rendszer bevezetésére, mivel „a szervezett bűnözői csoportok, illetve az illegális bevándorlók köré jelentősen megnőtt a személyazonosság- és útlevélcsalások száma”. A biometrián alapuló rendszer olyan technológiákat használ, amelyek megnövelik a tradicionális ellenőrzés nyújtotta biztonságot, és bőven túlmutatnak a név ellenőrzésén. Az új-zélandi illetékes hatóságok első kézből tapasztalták meg, hogy a bevezetett rendszer gyorsabb, hatékonyabb és a személyes adatok védelme szempontjából is jóval korszerűbb megoldás. Az eddigi visszajelzések rámutatnak, hogy a rendszer az eredeti okmányokkal rendelkezők ellenőrzését jelentősen meggyorsítja, miközben kiszűri azokat, akik komoly kockázatot jelenthetnek Új-Zéland számára.
A maorik földjén tehát polgárjogot nyert a biometrikus azonosítás aktív használata olyannyira, hogy Ausztráliával már meg is egyeztek az ujjlenyomat adatbázisok megosztásáról, és hosszabb távon mindenképpen célul tűzték ki az együttműködést más országokkal is.

A biometria technikai részleteiről korábbi írásainkban olvashat itt és itt.


Fotók: https://www.siemens.com; https://www.tsa.gov