66 millió Ft támogatást nyert kutatás-fejlesztésre az Állami Nyomda. A nanotechnológia biztonsági festékekben történő alkalmazása hozzájárulhat a hamisítások visszaszorításához és a feketegazdaság elleni küzdelemhez.

A 164 millió Ft összértékű K+F projekthez 66 millió Ft támogatást nyert az Állami Nyomda Nyrt. az Új Magyarország Fejlesztési Terv KMOP pályázatán. A speciális biztonsági anyagokat tartalmazó nanodiszperziók előállítását és alkalmazását célzó fejlesztésben a Társaság szakmai partnere a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA).

„A két Fél 2008 novemberében megkötött stratégiai együttműködésének célja, a nanotechnológia biztonsági nyomdaipari alkalmazásának bővítése. A nyertes pályázatban szereplő speciális biztonsági anyagok fejlesztése csak egyike azoknak a területeknek, ahol a nanotechnológia segítségével új nyomdaipari megoldások születhetnek.” – mondta Dr. Bársony István, az MTA MFA igazgatója.

„A minket körülvevő gazdasági környezetet mi sem tudjuk megkerülni. Ugyanakkor tudjuk, hogy a most végrehajtott fejlesztések olyan világszínvonalú termékeket teremtenek, amelyek már középtávon éreztetni fogják jótékony hatásukat, és versenyelőnyt biztosítanak majd számunkra és ügyfeleink számára is a krízis elmúltával. A nanotechnológiával előállított egyedi biztonsági festékek jelentősen hozzájárulnak majd az okmányhamisítások megelőzéséhez, a hamisított termékek visszaszorításához, valamint a feketegazdaság elleni küzdelemhez. Ez a fejlesztés megoldást jelenthet több iparág termékének eredetiség-igazolásához és ismét egy magyar tudományos megoldás kerülhet a világpiacra.” – mondta Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója.

Állami Nyomda Nyrt.

 

ÚMFT Infovonal: 06 40 638 638
nfu@meh.hu www.nfu.hu

Letöltések