Az Információs társadalom és az internet világnapján (május 17-18.) stílszerűen egy mobiltelefóniához, mobilinternethez kapcsolódó írással jelentkezünk. Ma reggel olvastunk egy cikket, amely a tíz legjobb mobiltelefont rangsorolta, és ennek kapcsán talán érdemes arról írni, hogy miért érdekel egy biztonsági nyomdát a mobiltelefónia?
Annak ellenére, hogy ahogy a fenti bejegyzés szerzője is elismeri, egy ilyen rangsor gyakorlatilag hónapról-hónapra változhat, számunkra üzletfejlesztési szempontból mindenképpen van tanulsága egy ilyen Top10 összeállításnak. Nem is kevés.

Az Infonetics Research kutatásai alapján a 2009 év végi 4 milliárdról 2013-ra közel 6 milliárdra nő a mobil-előfizetők száma a világon. Ez a növekedés természetesen elsősorban a fejlődő piacokat fogja érinti, míg a magas mobilpenetrációval rendelkező országokban – ide tartozik Magyarország és a közép-kelet-európai régió is – az ún. okostelefonok és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások jelentik a fejlődés irányát. Egy olyan, viszonylag szubjektív lista is, mint a fenti kiválóan alátámasztja ezt a trendet: a cikkben felsorolt összes készülék a „smart phone” vagy PDA, azaz képes a legkülönbözőbb alkalmazások futtatására, a legkülönbözőbb szolgáltatások igénybevételére. Ezen szolgáltatások nagy része természetesen tranzakcióval jár, legyen szó akár bolti vásárlásról, mozi pénztárban való fizetésről, vagy akár közlekedési jegy váltásáról.

Mindez pedig biztonságos azonosítást tesz szükségessé, azaz a személy- és termékazonosítási piacon a jövőben egyre nagyobb szerepet fognak kapni a mobilalkalmazások, vagy megfordítva: a mobilalkalmazások terén egyre fontosabb lesz az azonosítás biztonságának garantálása.