[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=278_NueJ_cY?fs=1]

A hamarosan a Market-et elárasztó NFC applikációk közül itt az első fecske. Az „EnableTable” egy étteremi hűségkupon alkalmazás, amely segítségével az NFC-képes androidos okostelefont használók a vendéglátóhelyeken játszi könnyedséggel részesülhetnek kedvezményben.

Azok az étterembejárók, akik letöltik készülékükre az alkalmazást, képessé válnak NFC-n keresztül e-kuponok fogadására. Ehhez a vendégnek mindössze két apró mozdulatot kell tennie: az étterembe érkezéskor hozzá kell érintenie telefonját a bejáratnál lévő NFC-tag-hez, ami regisztrálja őt a rendszerben, és számba veszi a meglévő kedvezményeit, illetve az étkezést követő fizetés során a számlát tartalmazó mappába épített érzékelőhöz kell emelnie készülékét, hogy az újabb e-kupont jóváírja számára az étterem. A számla kiegyenlítését követően tehát az okostelefonra megérkezik a következő alkalommal felhasználható, kedvezményre feljogosító kupon mégpedig különböző felesleges pontgyűjtögetés, bonyolult részvételi szabályok és buta játékok nélkül. Kevin Gallagher, az EnableTable.com elnökhelyettese szerint pont ez az egyszerűség, gyorsaság és átláthatóság sarkallja arra a látogatóikat, hogy újabb étkezéseket költsenek el náluk. Ugyanakkor elemzők azt is hangsúlyozzák, hogy bár az „EnableTable” 2011 első negyedévben még csak teszt jelleggel működik, és az applikáció csak amerikaiak és kanadaiak számára elérhető, de az Android esetében kezdetben az ehhez hasonló e-kuponok lesznek az NFC alkalmazások mozgatórugói.
Az „EnableTable” alkalmazás azonban nem újkeletű, mivel annak korábban már készült GPS-t és WiFi-t, illetve a kontaktus nélküli kártyákban lévő chipet használó verziója. Az új app azonban már az Android 2.3 operációs rendszer tag-leolvasó képességét használja. Ez a változtatás már csak azért is fontos, mert az NFC alkalmazásával teljesen megszűnnek azok a problémák, amiket a GPS technológiából adódó helymeghatározási pontatlanságok és a műhold, vagy átjátszók által sugárzott jel elvesztése okoztak. Ezen okokból fakadóan számos, NFC applikáció készítésével foglalkozó szakértő és vállalat (többek az EnableTable készítésében részt vevő Narian Technologies) véleménye szerint a tendencia egyértelműnek tűnik: a jelenleg a GPS-es helymeghatározást használó alkalmazásoknak hamarosan kijönnek az NFC-s verziói. Ehhez Einar Rosenberg, az említett Narian Technologies műszaki igazgatója szerint a meglévő GPS-es applikációk kódjának kevesebb, mint 5%-át kell átírni. Ezzel pedig egy összehasonlíthatatlanul nagyobb pontosságot biztosító megoldást kapnak a felhasználók.

Bár a Gingerbread névre hallgató Android OS jelenleg csak néhány készülékben (pl. Nexus S) található meg, még idén számos androidot használó telefontípus meg fogja kapni. Ezzel egyidőben az NFC technológia az e-kuponok mellett minden bizonnyal fontos szereplője lesz közösségi médiának is. Segítségével pl. a Facebook felhasználóknak mindössze meg kell érinteniük egy-egy koncerten vagy sörözőben található NFC-tag-et, és így pillanatok alatt tudathatják barátaikkal, hol vannak és mit csinálnak.

Fényképek: www.androidblip.com, https://www.google.com/nexus/#