Minden bizonnyal az NXP a világ egyik, ha nem a legnagyobb félvezető gyártója. A cég most saját androidos alkalmazást készített, amivel a mobiltelefon NFC-chipjére írni lehet. Az NXP TagWriter lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy könnyen integrálják a NFC-s lehetőségeket a meglévő, vagy tervezett alkalmazásaikba. Ezáltal a kereskedők olyan tartalmakat tudnak felírni a chipre, mint a névjegykártya információk, URL címek, vagy éppen SMS üzenetek.
Mindez azt jelenti, hogy pl. egy élelmiszerkereskedő saját maga meg tudja személyesíteni a boltban elhelyezett posztereit és termékeit, így a vásárló az üzletben a telefonjával a tag-et leolvasva automatikusan meg tudja nyitni az adott weboldalt, vagy éppen automatikusan megkapja a kapcsolódó SMS üzenetet. De az így programozott tag arra is alkalmas, hogy a felhasználó egy érintéssel bejelentkezzen valamelyik közösségi szolgáltatásba, legyen az a Foursquare, vagy a Google Places, sőt a másodperc tört része alatt buszmenetrendhez vagy térképhez is juthat pl. egy pályaudvaron.

Míg sokan, mint fizetési és jegyvásárlási megoldásra tekintenek az NFC-re, azt látni kell, hogy az NFC talán legnagyobb erénye az információk gyors olvasásának és megosztásának lehetősége. Éppen ezért kezdetben valószínűleg a technológiát arra fogjuk használni, hogy egy mozdulattal hívjunk valakit, vagy egy mozdulattal töltsünk le valamilyen tartalmat, vagy egy mozdulattal küldjünk el egy sms-t.
Bár első lépésben az Android Gingerbread NFC alkalmazás-programozó interface-e csak az olvasást és néhány P2P kommunikációt támogatott (így a fizetéshez szükséges bankkártya emulációt sem támogatta, mára az API lehetővé teszi a tag-ek írását is. Ezt látva, illetve a Google NFC-s tervei miatt tehát biztosra vehetjük, hogy az operációs rendszerben rejlő fizetési lehetőségek maximálisan ki lesznek aknázva.
Elsőre talán furcsa, hogy egy félvezetőgyártó miért foglalkozik alkalmazások programozásával, de kicsit átgondolva az NXP lépéseit, nem kérdés, hogy mi áll a fejlesztés hátterében: minél inkább megkönnyítik az NFC-t használó alkalmazások fejlesztését, annál több ilyen applikáció lesz elérhető. Ez növelni fogja az NFC-s telefonok népszerűségét, ami viszont természetesen az NXP-nek jelent majd növekvő rendelésállományt a chipgyártás tekintetében. Emellett az sem kétséges, hogy ma már nem elég legyártani egy chipet. Meg kell teremtenie azt a környezetet a termék számára, amely vonzóvá teszi a lehetséges ügyfelek szemében.

Fényképek: www.intomobile.com, www.touchatag.com