Érdekes riport jelent meg a minap John Kendall-lal, a Unisys igazgatójával. A biometrikus technológiák nemzetbiztonsági alkalmazásával foglalkozó cég első embere beszélt arról, milyen egyre szofisztikáltabb megoldások jellemzik a biometria ipart az írisz szkenneléstől az újfajta ujjlenyomat olvasásig, illetve, hogy a fejlesztéseket elsősorban a felhasználóbarát működés és a nagyobb biztonság motiválja. E két cél, mármint a kényelem és a biztonság évek óta az Állami Nyomda legfontosabb fejlesztési szempontjai.
Személyazonosítási programjaik kialakításakor az egyes államok ma már számos biometrikus fejlesztést tudnak adoptálni rendszereikbe az újfajta ujjlenyomat olvasástól kezdve a legkorszerűbb subdermális vagy vaszkuláris azonosításig. Az ujjlenyomat alapú azonosítás technológiai szintje ma már lehetővé teszi a bőrfelszín alatti és a több színű képalkotást, azaz az ujj háromdimenziós szkennelésével számos esetleges csalási kísérleti kiszűrhető. Hasonlóan nagy biztonságot jelent az érrendszeri biometria alkalmazása, amely során infravörös fénnyel vizsgálják meg az azonosítandó személy ujjának vagy tenyerének vénamintáját.

Kendall felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több ország építi be rendszereibe ezeket a technológiákat, így az általunk már egy korábbi postban említett India, vagy például Mexikó. Ezek az országok az íriszazonosítás mellett az ujjlenyomatot, mint másodlagos azonosítót használják a személyazonosításhoz. Emellett olyan országokban, mint Japán vagy Korea az arcfelismerésen történő azonosítás szinte teljesen beépült az emberek mindennapjaiba.
De azt is látni kell, hogy nemcsak az egyes államok, hanem más intézmények is egyre nyitottabbak a technológiai újítások felé. A Bank of America szintén az íriszazonosítást használja a beléptető rendszerében. Ezek a példák is jól mutatják, hogy bár az íriszvizsgálaton alapú megoldások drágábbak a többi biometrikus technológiánál, a pontossága és biztonsága egyre népszerűbbé teszi.
Számunkra, a biometriát alkalmazó és használó vállalat számára talán Kendall azon meglátása a legfontosabb, mely szerint a látható előnyök hatására egyértelműen növekszik a biometria elfogadottsága. Míg korábban a legtöbben ódzkodtak a biometriától, és a privát szférájuk megsértéseként élték meg, ha ujjlenyomatot kértek tőlük, addig az emberek egyre nagyobb hányada érti meg milyen pozitív hozadéka van az ilyen technológiák alkalmazásának. Emellett fontos kiemelni, hogy a szakértő várakozása szerint a technológia népszerűvé válásával és elterjedésével a költségek fokozatosan csökkenni fognak.

Fényképek: www.123rf.com, www.swipecard.org