A nemzetközi és hazai törekvésekkel összhangban az élelmiszerekkel és gyógyszerekkel történő visszaélések számának csökkentését szolgálják az Állami Nyomda Kriminálexpón bemutatott megoldásai. A gyors és határozott fellépés szükségességét mutatja az is, hogy a GKI kutatása szerint, az elmúlt években a hazai lakosság 2/3-a vásárolt már egészségre ártalmas, romlott élelmiszert.

Ahogy az a 2009. május 5-7. között megrendezésre került Kriminálexpón bemutatott, a GKI által készített felmérésből is kitűnik, az élelmiszerek biztonsága kiemelt figyelmet élvez a hazai fogyasztók körében. A reprezentatív kutatás rámutat, hogy a hazai lakosság 24%-a többnyire nem tartja hitelesnek az élelmiszereken feltüntetett információkat. Ennek oka az élelmiszervásárlással kapcsolatos számos negatív tapasztalat lehet, hiszen a megkérdezettek 66%-a már találkozott romlott, illetve hamis/hibás információt tartalmazó címkéjű élelmiszerrel. A kutatás egyértelműen rávilágított, hogy a fogyasztók a hűtést igénylő élelmiszereket (húsáruk, tejtermékek és tejkészítmények, illetve mélyhűtött termékek) tartják hamisítás kapcsán leginkább veszélyeztetett termékcsoportoknak. Élelmiszerbiztonság szempontjából a hazai lakosság 32%-a a hiper- és szupermarketeket többnyire megbízhatatlannak nevezte, míg a kisboltok esetében ez az arány mindössze 14%.

A fogyasztói attitűd, illetve a hazai és uniós törekvéseknek megfelelően a termékek eredetiségének és minőségének védelme elsőrendű feladat. Az Állami Nyomda a kiállításon több biztonsági megoldást ajánlott az iparági szereplőknek: az ún. termékjelölő biztonsági címke, megnehezíti az átcímkézést, a szavatossági idő megváltoztatását. A speciális tulajdonságokkal rendelkező latentogram költséghatékony megoldást jelent az egyedi termékazonosításra, mivel egy egyszerű szűrő segítségével a termékcímke eredetisége szabad szemmel is azonosítható. A hűtést igénylő termékek nyomon követését teszik lehetővé azok a Nyomda által ajánlott hőmérsékleti szenzorral ellátott rádiófrekvenciás azonosítók (RFID), amelyek mérik, és naplózzák a logisztikai lánc egésze során a tárolási és szállítási környezetet.

„Ahogy az a kutatásunkból is kiderül, mára az emberek biztonságra való törekvése az élet számos területét meghatározza, legyen szó a megtakarítások, a személyes adatok, vagy éppen az élelmiszerek védelméről. Éppen ezért az Állami Nyomda okmánybiztonsági terén szerzett tapasztalatát és évtizedes fejlesztési rutinját más iparágakban is hasznosítjuk, kielégítve a fogyasztók biztonságra való igényét.” – nyilatkozta Zsámboki Gábor, a Társaság vezérigazgatója.

Állami Nyomda Nyrt.

Letöltések