2008. április 15-17. között Budapesten került megrendezésre az év egyik legrangosabb bűnmegelőzéssel, bűnüldözéssel és magánbiztonsággal foglalkozó rendezvénye, a XVI. Kriminálexpo. Az Állami Nyomda Nyrt., mint az esemény egyik fő támogatója sikerrel mutatta be komplex megoldásait mind a gépjármű- és alkatrészvédelem, mind pedig a gyógyszer- és élelmiszerhamisítás elleni küzdelem terén.

Az Állami Nyomda Nyrt. két szakmai előadásban valamint a standján felállított installációkon keresztül mutatta be innovatív megoldásait a Kriminálexpo szakmai közönségének, illetve a sajtó képviselőinek. A rendezvény tematikájához szervesen kapcsolódva a Társaság egyfelől a gépjármű alkatrészekkel történő visszaélések csökkentésével, másfelől a gyógyszer- és élelmiszerbiztonsággal, illetve nyomon követéssel kapcsolatban ismertette komplex szolgáltatásait, javaslatait.

Megelőzési javaslatok a gépjárművekkel történő visszaélésekkel kapcsolatban

Az autólopás az egyik legelterjedtebb bűncselekmény Európa-szerte. Az utóbbi időben a magas szinten védett gépjármű okmányokkal való visszaélés helyett teret nyert az illegális alkatrész kereskedelem. Az Állami Nyomda és partnerei által kidolgozott gépjármű jelölési rendszer célja, hogy az első értékesítéstől kezdve a gépjárműnek és főalkatrészeinek teljes történetét nyomon lehessen követni. A kifejlesztett biztonsági alkatrész-jelöléstechnológia és a hozzá tartozó elektronikus nyilvántartó rendszer megoldást nyújthat erre a problémára.

Az első eredetvédelmi ellenőrzés keretében, speciális biztonsági elemek és anyagok használatával különleges, csak roncsolással eltávolítható egyedi jelölések kerülnének elhelyezésre a járművek fő alkatrészein. Valamennyi grafikus biztonsági azonosító alatt az ott elhelyezett UV reagens speciális jelölőanyag biztosítja a védelmet. A gépjármű és alkatrészei azonosításához szükséges összes információt a szélvédőn elhelyezésre kerülő RFID chippel ellátott biztonsági matrica elektronikusan tartalmazná. Ezek az azonosítók akár egy helyszíni rendőri ellenőrzés során is egyszerűen és gyorsan ellenőrizhetők.

A rendszer másik eleme az elektronikus szervizkönyv. Az okmány multiapplikációs képességgel rendelkező chipet tartalmaz, mely biztosítja a jármű valamennyi adatának elektronikusan tárolását. A megoldás nemcsak a biztonságos ellenőrzésre lenne alkalmas, hanem lehetőséget biztosítana a szakszervizek garanciális és azon túli kötelező szervizeinek teljes körű dokumentálására is, valamint hitelesen támogatná a gépjármű adásvételi folyamatát is. Az Állami Nyomda a rendszer egyes elemeit már sikerrel alkalmazza Szlovákiában.

Egyedi azonosítók az gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben

Ma már a világ teljes gyógyszerkereskedelmének 5-10%-át a hamisítványok adják. Ezen a bűnügyi területen a 2010-re a 2005-ös szinthez képest csak az Egyesült Államokban 92%-os bővülést prognosztizálnak, és a becslések szerint a hamis gyógyszerek forgalma el fogja érni a 75 milliárd dollárt. A probléma megoldása a gyógyszerek azonosítása és nyomon követése, amellyel kapcsolatban az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (EFPIA) 2006 februárjában ajánlást adott ki. Ennek értelmében a szakmai szervezet a gyógyszerdobozokat egyedi azonosítóval javasolja ellátni.

Ehhez több, biztonságos megoldás és technológia áll rendelkezésre. A gyógyszer azonosításának hatékonyságát növelik a szabványosított, egyedi azonosítók, amelyek lehetnek speciális vonalkódok, illetve RIFD technológián alapuló chipek. Ezek segítségével sikeresen megvalósítható a gyógyszerek azonosítása a különböző elosztási pontokon a gyártás helyétől kezdve, a gyógyszertárakig.

Biztosítani kell a betegek, azaz a vásárlók számára, hogy vásárláskor, segédeszköz nélkül is azonosíthassa a gyógyszer valódiságát. Ennek megfelelően az alkalmazott biztonsági technológiának szabad szemmel is azonosíthatónak kell lennie. Jó példa lehet erre a biztonsági (latent) fólia és egy azonosító szűrő beépítése a termék csomagolásába. A biztonsági fólia gyárilag felhelyezhető a bliszterre, a szűrő pedig a dobozba építhető be. A termékek valódisága így automatikusan ellenőrizhető a doboz kinyitásakor. Különösen értékes gyógyszerek esetében a dobozban a latent elem mellett elektronikus azonosításra szolgáló RFID chip is elhelyezhető. Ezek a biztonsági elemek lényegesen nem emelik a termékek árát, viszont garantálják mind a betegek, mind az ellenőrző hatóságok számára a gyógyszerek biztonságos azonosítását és nyomon követését. Az Állami Nyomda partnereivel, többek között a TEVA gyógyszergyártóval 2007-ben sikeresen tesztelte az RFID azonosítók használatát a gyógyszeripari logisztika területén.

Állami Nyomda Nyrt.

Letöltések