Magyarországon a feltalálók napját minden év június 13-án tartják Szent-Györgyi Albert emlékére, aki 1941-ben bejegyeztette a C-vitaminra vonatkozó szabadalmát. Ő egyike annak a 16 magyar vonatkozású feltalálónak, akiket Nobel-díjjal tüntettek ki.

Nobel-díjas tudósaink mellett még számos magyar feltaláló világhírű találmányával hozzájárult a természettudományokhoz és a mai modern életünkhöz. Gondoljunk csak a biztonsági gyufára (Irinyi János), a számítógépre (Neumann János), a golyóstollra (Bíró László), a Rubik-kockára (Rubik Ernő), a Ford T-modelljére (Galamb József), a Volkswagen Bogárra (Barényi Béla), a helikopterre (Kármán Tódor), a szintetikus gyógyszerekre (Richter Gedeon), az anyák megmentőjére (Semmelweis Ignácra), a színes televízióra (Goldmark Péter Károly), a telefonközpontra és a mai rádió elődjére, a telefonhírmondóra (Puskás Tivadar), a hűtőszekrényre (Szilárd Leó), a napenergia hasznosítására és a passzív-házakra (Telkes Mária).

Az okmányok, bankjegyek és biztonsági nyomtatványok valamint más, hamisítás ellen védelmet igénylő termékek egyik leggyakoribb biztonsági eleme a hologram. A holográfiát Gábor Dénes brit állampolgárságú magyar fizikus találta fel 1947-ben. Ezzel a képek rögzítésének egy olyan módját fedezte fel, ami több információ visszaadását tette lehetővé, mint bármelyik addig ismert eljárás. Mivel ennek révén – látszólag – minden információt tárolni lehet, Gábor Dénes ezt az eljárást holográfiának nevezte el, két görög szóval, amelyek annyit jelentenek, hogy „egész”, „teljes” és „írás”, „irat”. Gábor Dénes a holográfia kidolgozásáért 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott.

A tudományos kísérletek és kutatások után a hologramot felfedezte az ipar, az oktatás és a művészet is. A biztonságtechnika is erősen támaszkodik a technológiára: holografikus matrica bizonyítja számos drága, márkás termék eredetiségét, műszaki eszközök sértetlenségét. Használják a hologram-technikát az autóipari tervezésben, az orvosi modellezésben, optikai adattárolásban is.

Mi, akik folyamatosan azon dolgozunk, hogy az általunk gyártott biztonsági nyomdaipari termékek hamisítás ellen minél inkább védettek legyenek, jól ismerjük a hologramot. A hologram egy optikailag változó védelmi elem, léteznek szerkezet- és színváltó 2D hologramok, képeket ábrázoló 3D hologramok, továbbá az általunk alkalmazott hologramok lehetnek metalizáltak vagy transzparensek is. Hologram kerül a különböző személyazonosító okmányokra, a bankkártyára, a bankjegyre, és hologramcsík van a zárjegyen, az étkezési utalványokon, a biztonsági címkéken. A hologram alkalmazása a védelmi funkció mellett egyedi megjelenést is kölcsönöz az adott terméknek.

A tudomány és a mi munkánk nem csak ennek a találmánynak a mentén kapcsolódik össze, hiszen K+F tevékenységünknek köszönhetően világszínvonalú megoldásokat tudunk kínálni partnereinknek.