Digitális médiaügynökség által szervezettversenyen vetélkedtek egymással a legjobb fejlesztők. A cél, olyanNFC-alkalmazás létrehozása, amely a következő generációs készülékekben rejlőlehetőségeket igyekszik minél jobban kiaknázni. A szervező Isobar mellett természetesen a Google és aNokia is részt vett a verseny lebonyolításában, amely menetrendje ismerthazánkban is, azonban témája annál különlegesebb.
A bostoni megmérettetésre mintegy negyventervező és fejlesztő jelentkezett, valamint részt vettek a Google, a Nokia, a Tieto, az ICS,az MITEnterprise Forum, valamint a Tagstandszakértői is. A csapatoknak együtt kellett dolgozniuk annak érdekében, hogykilenc működő NFC applikációt fejlesszenek 48 óra alatt. A zsűri négy szempontalapján bírálta el az elkészült alkalmazásokat:

  • Egy brandre vagy az üzletre gyakorolt hatása;
  • A fogyasztókra gyakorolt hatása;
  • Az alkalmazások életképessége és piacipotenciálja;
  • Újszerűsége, azaz, hogy képes-e egy folyamat,élmény stb. gyökeres megváltoztatására.

Az első díjat a „Beer Pants Meeting” csapataszerezte meg az „OnTap” nevű androidos alkalmazással. Ennek lényege, hogy egyétteremben vagy bárban ülő vendég telefonja segítségével meg tudja nézni azétel- és itallapot, le tudja adni a rendelését, majd egy NFC tag megérintéséveljelezni tudja a pincérnek, hogy melyik asztalnál ül. Mindezen képességeket azalkalmazás egy közösségi kuponrendszerrel kombinálja, amely révén afelhasználónak lehetősége nyílik, hogy az NFC-s telefonjának minden egyesérintésével barátai számára további engedményeket lehívni, azaz egy-egy kuponaz egész baráti társaság számára elérhető függetlenül attól, hogy ki„érdemelte” ki.

Második helyezett „Parking App”-et a TeamBazinga úgy készítette el, hogy az NFC-s telefonnal rendelkező sofőr mobiljasegítségével meg tudja határozni a közelben lévő parkolókat, garázsokat, ezekparkolási díjairól és a szabad helyek számáról egy érintéssel információkhozjuthat, a választott parkolóhoz vezető utat az alkalmazás automatikusmegtervezi, és a garázsba való bejutáshoz mindössze a telefont kell asorompónál lévő leolvasóhoz érinteni. További kényelmi funkcióként azalkalmazás megjegyzi, hogy pontosan hol hagyta a felhasználó az autóját, ésértesítést küld, ha közeledik a parkoló zárása. Természetesen, ha szükségesNFC-képes standoknál, óráknál ki lehet bővíteni a parkolójegy érvényességét,amely kiegyenlítéséhez számos fizetési lehetőséget felkínál a program.
A Team WHERE „BarTap” nevű alkalmazása egyHTML5 alapú webalkalmazás, amely a vendéglősöknek nyújt segítséget, hogy alegforgalmasabb időszakokban is menedzselni lehessen az éttermet. Ha egyzsúfolt étterembe egy törzsvendég érkezik, és NFC-s mobilját odaérinti egy NFCtag-gel szerelt pulthoz/asztalhoz/söralátéthez, rögtön regisztrálva lesz, mintvendég, és a bárban ülve megkezdheti a menü kiválasztását, leadhatja az italrendelését,amely a csapos táblagépén azonnal meg is jelenik.

Isobar Create 48 NFC Hackathon from Isobar US on Vimeo.

Bízunk benne, hogy az ilyen és ehhez hasonlóalkalmazások megjelenésre és használatára már nem kell sokat várnunk.

Fényképek: www.isobar.com