2022. március 8. Az ANY Biztonsági Nyomda 2021. évi nettó árbevétele 40,7 milliárd Ft, ezen belül az export 14,3 milliárd Ft-ot képvisel. Az egy részvényre jutó 251 Ft-os eredmény is kimagasló. Az Igazgatóság részvényenként 163 Ft osztalék kifizetését javasolja a Közgyűlésnek.

2020-ban az egész éves működést már járvány sújtotta, ezt az alacsonyabb bázisidőszaki számadatok is tükrözik. Az ANY 2021. évi nettó árbevétele 40,7 milliárd Ft, amely 13,2 milliárd Ft-tal (48%-kal) magasabb, mint az előző év hasonló időszakának forgalma. Érdemes a járvány előtti 2019-es évvel összevetni ezt a számot, hogy valós képet kapjunk a növekedésről. Eszerint az árbevétel két év alatt összesen 19%-kal nőtt forintban kifejezve és 6,7%-kal, ha euróban számolunk.

A stratégiai termékszegmensek közül a biztonsági termékek, megoldások forgalma 10,6 milliárd Ft, amely 3,6 milliárd Ft-tal (52%-kal) magasabb, mint 2020-ban. A nyomtatványgyártás, megszemélyesítés, adatfeldolgozás szegmens 10,9 milliárd Ft, amely 0,5 milliárd Ft-tal (5%-kal) magasabb, mint a bázis időszaki érték; a kártyagyártás, megszemélyesítés árbevétele 16,2 milliárd Ft, amely 8,3 milliárd Ft-tal (105%-kal) magasabb, mint előző év hasonló időszakában. A stratégiai termékszegmensek aránya a teljes árbevételen belül 93% volt tárgyidőszakban.

Az export árbevétel 2021-ben 14,3 milliárd Ft, amely 2,6 milliárd Ft-tal magasabb, mint a bázisérték, 35%-os export arányt képviselve. A bolgár leányvállalat értékesítése 499 millió forint rendkívüli eredményt jelentett a harmadik negyedévben. A konszolidált EBITDA 6664 millió Ft, amely 3668 millió Ft-tal magasabb, mint bázis időszakban. A konszolidált üzemi eredmény 4952 millió Ft, amely 3434 millió Ft-tal nagyobb, mint a bázis időszaki profit. A kamat, adózás és kisebbségi részesedés figyelembe vétele után a konszolidált tárgy időszaki eredmény 3607 millió Ft, amely 2822 millió Ft-tal nőtt.

Büszke vagyok az ANY Csapatára, hogy egy nagyon nehéz 2020-as év után 2021-ben sikerült pótolni a járvány okozta lemaradást és egy dinamikus növekedést elérni. A rendkívüli teljesítmény mögött a Nyomda és Leányvállalatainak kiváló munkatársai állnak.
A növekedés főbb faktorai: a járvány miatt elmaradt okmány megrendelések visszatérése, a védettségi igazolványok gyártása, a komoly előkészítések eredményeként, magas hozzáadott értékű export projektek és a bolgár leányvállalatunk 50 %-os tulajdoni hányadának értékesítése.
A tavalyi év végétől többségi tulajdonunkban lévő leányvállalatunk a Zipper Services megvásárolta az Atlas céget, ezzel is tovább erősítve piaci pozíciónkat Romániában, a nyomtatvány gyártás és megszemélyesítés területén. Jelentős technológiai fejlesztéseket és kapacitás bővítést hajtottunk végre Gyomaendrődön a Kner nyomdában és Budapesten is, mely garanciát jelent a növekvő piaci igények legjobb minőségben lehetséges kiszolgálására.
A megtett lépések a Nyomda hosszú távú stratégiai céljainak megvalósítását segítik, biztosítva a még eredményesebb működésünket.” – fűzte hozzá Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. vezérigazgatója.