„A május 21-én, a Puskás Ferenc Stadionban tartott Depeche Mode-koncertre nagyszámú hamis jegyet árulnak – figyelmeztet közleményében a szervező Livenation. Mint írják, ezek a belépők „kísértetiesen hasonlítanak az eredetire, szabad szemmel a különbség megállapíthatatlan. A bejáratoknál minden jegyet a vonalkódja alapján elektronikusan ellenőriznek, kizárólag az eredeti, érvényes és még fel nem használt belépőkkel lehet majd bejutni a stadionba.” Forrás: quart.hu

Felmerülhet a kérdés, hogy tényleg az eredeti jeggyel jutottak-e be a stadionba vagy a vonalkód olvasót is átverve a hamis jegy tulajdonosa nézheti végig a koncertet, mert előbb érkezett a helyszínre?

A mai fejlett technológiák mellett már nagyon könnyen hamisítható minden, legyen az luxus vagy alacsonyabb értékű termék. Vegyük csak a közelmúlt híreit, hamisították a Tigáz mérőóráinak érvényesítő matricáját, BKV jegyeket igen nagy számban, de olvashatunk részletesen arról is, hogyan készítettek hamis Erzsébet utalványokat.

Van egy szlogen, mely szerint „mindig a hamisítók előtt kell járni egy lépéssel”, néha úgy érezzük, hogy pont a fordítottja igaz. Azonban a modern, fejlett technológiák a védelem oldalán is megvannak, elérhetőek, de érdemes tudni, hogyan lehet hatékonyan felhasználni.

Már nem csak teljesen valósághű másolatok készülnek, hanem elektronikusan is képesek klónozni a termékeket, ezért fontos az összetett megoldás, vagyis a vizuális és szabad szemmel nem látható biztonsági elemek alkalmazása valamint az elektronikus védelem kombinációja. A látható biztonsági elemeket – például egy hologram, egy sorszám –, a felhasználó is látja, az elektronikus adatokat ellenőrzése is megoldható a ma már igen elterjedt okostelefonokkal; a QR kódba kódolt adatokat egy pillanat alatt beolvashatjuk és akár offline vagy online rendszerben is leellenőrizhetjük a termék eredetiségét. A harmadik védelmi elem, amely szabad szemmel még kódolt formában sem olvasható, speciális leolvasó eszközökkel ellenőrizhető a kibocsátó illetve elfogadó helyek által.

Léteznek hatékonyan használható okmánybiztonsági módszerek, gyors és kényelmes komplex megoldások. Okmánybiztonsági laboratóriumunk munkatársai azon dolgoznak, hogy lépéselőnyben legyenek a hamísítókkal szemben, mert csak így tudjuk Ügyfeleink értékeit védeni.

 

Zsámboki Gábor

vezérigazgató