Nagyon úgy tűnik, hogy az évek óta jelenlévő sok beváltatlan ígéret után, valóra válik akontaktus nélküli mobilfizetés. A tény, hogy az Egyesült Államokban már amindennapokban jelen vannak a különböző megoldások, alaposan fokozta a várakozásokat.A kényelem, a gyorsaság és számos, ma még elképzelhetetlen felhasználási mód amobilok terén is változásokat hoz. A creditcards.com ezért összegyűjtötte a hétlegfontosabb okot, amiért a következő alkalommal már NFC-képes telefont fogunkvenni (vagy legalább is azzá varázsoljuk meglévő készülékünket).

  1. Biztonságosabb, mint a bankkártya: Egy tolvaj gond nélkül tudja használni az ellopott hitelkártyát, mígugyanez a telefon esetében a kért PIN-kód miatt már közel sem ilyen egyszerű.(Ez valóban így van, ha nem chipes kártyáról beszélünk, amely szinténPIN-kóddal védett.) Emellett az adatlopás is igen nehéz, mivel a technológiaműködéséből fakadóan a kommunikáció a telefon és a terminál között 3-5 cm-enbelül zajlik, azaz igen nehéz észrevétlenül hackerkedni.
  2. A különleges ajánlatok automatikus felhasználása: Ahogy a Google Offers is jól mutatja, a különböző ajánlatokat – amegfelelő háttérrel és megoldásokkal – végtelenül egyszerű integrálni a telefonpénztárcájába, és a felhasználónak gyakorlatilag nem kell ezért semmit semtennie. Ezek az ajánlatok jöhetnek e-mail-ben, amit a pénztárcánkba menthetünk,vagy jöhetnek SMS-ben, vagy egy QR kód leolvasásával, de akár egy smart poszterNFC-tag-jének megérintésével is.
  3. A költések könnyebb követése: A Google pénztárcája képes az összes felhasználási adatot tárolni, amiamellett, hogy kontrollálhatóbbá teszi a költéseket, például arra is alkalmas,hogy egy kávézóhoz vezető utat, ahol korábban fizettünk már, egy kattintássalkidobja a Google Map.
  4. Gyorsabb, mint a kártya – ha rendesen működik: Az esetek néhány százalékában vannak gondok a technológia működésével.Ezért ugyan nem kárpótol az, hogy ennél gyorsabb fizetési mód nem létezik, demindenképpen segít a technológia megszerettetésében.
  5. Feltöltő kártyával kordában tarthatók a költések, és elkerülhető ahitelkártya-kamat: A Google nemcsak a mobil pénztárcát indította el, hanem ezzelpárhuzamosan – ahogy arról mi is írtunk – egy prepaid kártyát is, amilehetőséget teremt arra, hogy beállítsuk az elkölthető keretünket, ígyelkerülve a hitelkártya használatból fakadó esetleges kamatokat. Ennek azértvan jelentősége, mert egyes pszichológusok szerint a mobilfizetés még ahitelkártyás fizetésnél nagyobb veszélyeket rejteget, már ami a felelőtlenhasználatot illeti. A gyorsaság, a kézzel nem fogható kiadás nagy kísértéstjelenthet – bár ez megítélésünk szerint nem érv az NFC-s telefonok mellett.
  6. Nem feltétlenül kell új telefont venni: Ahogy arról mi is írtunk, számos technika létezik arra vonatkozólag,hogyan lehet egy amúgy nem NFC-s mobilt képessé tenni a mobilpénztárcahasználatára. A microSD kártyától kezdve a külső kártyán át egészen a matricásmegoldási, már most számos lehetőség közül válogathatunk.
  7. Felhasználási lehetőségek egész sora jön: A Google Wallet már megcsillantott ezt-azt abból, hogy a bankkártyahelyettesítésén túl mire lehet még használni egy ilyen telefont: ajándékkártya,belépőjegy, beszállókártya, hotelkulcs és a többi még meg sem született.

 
Fényképek: https://blogs.starbucks.com, https://realtycellers.com