Biztonsági iparág helyzetével foglalkozó Eurosmart felmérése szerint idén már hat milliárd microprocesszor alapú intelligens biztonsági eszközt szállítottak le. Az eszközök számának kétszámjegyű növekedése a várakozások szerint 2012-ben is folytatódni fog, köszönhetően a telekom és bank szektor fejlődésének, illetveaz NFC technológia terjedésének.

A brüsszeli székhelyű szervezet csokorba szedte, hogy milyen tényezőknek köszönhető az intelligens biztonsági eszközök jelenlegi és jövőbeni szárnyalása. Lássuk hát!
Telekom szektor növekedése mögött leginkább az egyelőre kiaknázatlan piacok állnak, mint amilyen India, Latin-Amerika vagy a volt FÁK országok. Emellett nem elhanyagolható tényező, hogy a mobil-mobil kommunikáció nyitott újalkalmazásokra és a biztonsági piac ezáltal kiterjed az autóiparra, a szórakoztató elektronikai iparra és az egészségügyi szektorra.
Hasonló nagyságban járul hozzá az NFC technológia az iparág növekedéséhez, mivel a 2012-ben fellendülő fizetési- és jegyalkalmazások nagy potenciállal rendelkeznek. Az intézet várakozása szerint jövőre 80 és 120 millió biztonsági NFC eszközzel kelszámolni. Persze mindez erősen függ attól, hogy a mobilszolgáltatók, a bankok vagy éppen a készülékgyártók milyen erős marketing kampányt tesznek a technológia mellé.
A bankszektor és a kiskereskedelem elsősorban az EMV kártyák penetrációjának növelésével járul hozzá az intelligens biztonsági eszközök számának emelkedéséhez. Míg Latin-Amerikában és Kínában már idén látványosan emelkedett a chipes bankkártyák száma, addig jövőre ez már Indiára és az Egyesült Államokra is jellemző lesz. Ezt kiegészíti, hogy egyre több pénzintézet már dual-interface kártyákkal köti magához ügyfeleit, azaz a kontaktus nélküli kártyák is hajtani fogják a piacot.

Ahogy az egyes országok kormányai is. Az ázsiai, afrikai és latin-amerikai e-ID programok mellett az egészségügy is egyre inkább át fog térni az intelligens eszközökre. Egyértelműtrend, hogy az intelligens eszközök – legyen az kártya vagy mobil –multiapplikációs eszközök, azaz kettő vagy több funkciót egyesítenek magukbanaz azonosítástól kezdve a fizetésen át egészen a közlekedésig.

Fényképek: https://www.focuskerala.com, https://avyci.com