Eddig is hoztuk már jó néhány példát arra, hogy az NFC technológiában milyen kreatív alkalmazási lehetőségek rejlenek. Ezek sorát gyarapítja egy francia program, amely egy hazánkban nem ismert, vagy legalább is nem elterjedt „autókölcsönzési” rendszerre ad igazán korszerű választ. Az NFC-képes mobil egyben kulcs az autóhoz.

Az okoskártya és kontaktus nélküli megoldásokkal foglalkozó FIME különleges „car sharing” programot indított partnereivel, a vezető francia autóipari beszállító vállalattal, a Valeo-val, illetve a telekommunikációs oldalról érkező Orange Business Services-zel. A közös munka eredményeként a programban résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy NFC-képes mobiljuk segítségével foglalják le, nyissák ki, és indítsák el a választott gépkocsit.
A cég vagy baráti társaságok számára megalkotott „car sharing” egészen egyszerűen működik az NFC segítségével. Az NFC-képes autóval rendelkező tulajdonos regisztrál a program weboldalán, majd ezt követően megkezdi saját felhasználói csoportjának felépítését. Azon meghívottak, akik elfogadták a tagságot, NFC-képes mobiljukra megkapják azt az alkalmazást, amely egyben kulcsot is jelent a csoport által használt gépkocsihoz. A telefon alkalmazásának segítségével minden résztvevő lefoglalhatja azt az időpontot, amikor használni szeretné a járművet. Ha a kiválasztott időpontban szabad az autó, akkor a felhasználó kap egy meghatározott ideig érvényes, egyszeri titkosított virtuális kulcsot a telefonjára. Ezzel a „kulccsal”, amint megközelítik a kocsi ajtaját a Valeo által telepített NFC olvasó érzékeli azt, nyitja az autókat, és beindítja a motort.


A felhasználó telefonján lévő alkalmazást , amely felel a virtuális kulcs használatáért, illetve amely segítségével le lehet foglalni a gépkocsit a FIME fejlesztette. Az applikáció fontos tulajdonsága, hogy a „kölcsönző” csak abban az időszakban tudja használni a maximális biztonsággal ellátott kulcsot, amit a foglalásnál megjelölt, és amihez a jármű tulajdonosa hozzájárult. Emellett, a tulajdonos számára biztosítékként is szolgáló funkció mellett a megoldásnak számos előnye van. Kisebb eséllyel veszítjük el a „kocsi kulcsunkat”, a „kulcs” használata jóval könnyebben ellenőrizhető és szabályozható, és az alkalmazáson keresztüli foglalási rendszernek köszönhetően az „autókölcsönzés” is optimalizálható.
Bár hazánkban ez az autóhasználati rendszer nem terjedt el eddig, de a megoldás gyakorlati része minimális átalakítással egy hagyományos autókölcsönző számára is igen hasznos innováció lehet.

Fényképek: www.argusauto.com