Okmánytervezési kihívások a rendelkezésre álló hely szempontjából

Harc a helyért… úgy hangzik, mint egy Star Trek epizód címe. De amikor egy új személyazonosító okmány tervezése megkezdődik, azonnal kezdetét veszi a területért, helyért folytatott „harc”. Ez így van még akkor is, ha a szereplők ezt észre sem veszik. Minden érintett biztosítani akarja, hogy azok a jellemzők jelenjenek meg az okmányon, melyekért ők a felelősek.

Azonban az okmányon lévő, rendelkezésre álló hely korlátozott.

Ebben a cikkben e kérdések néhány kulcsfontosságú tényezőjét fogjuk elemezni szakértőink tapasztalatai alapján.

1.       Nemzeti jelleg kifejezése – az ügyfél igényei

Amikor egy új okmány létrehozásáról döntés születik, az ügyfél (aki rendszerint közvetlenül politikai érintettségű) a legtöbb esetben ragaszkodik valamiféle nemzeti jelleg kifejezéséhez. A mi szakértőink széles körű tapasztalattal rendelkeznek egy minden szempontból modern okmány megtervezésében, de az indulásnál segítségre van szükségük. Az internet néhány jellegzetes motívum és szín céljából történő böngészése nem elegendő. Ezek mélyebb értelmezést igényelnek. Egy szimbólum kiválasztása, amit tipikusnak vélhetünk, lehet, hogy nem lesz megfelelő néhány olyan nemzet vagy népcsoport számára, akiknek a hagyományait nem ismerjük.

A nemzeti zászló színeinek felhasználása elég gyakori igény. Az alapprobléma egyszerű: a zászlók mindig erős színeket ábrázolnak (kék, piros, fekete, stb.), míg a személyazonosítói okmány hátterének halványabbnak, visszafogottabbnak kell lennie, mivel nem zavarhatja az adatokat, fotókat, logókat, címereket, stb., ami egy domináns háttéren aligha lehetséges.

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. által tervezett és gyártott izlandi jogosítvány jó példája a nemzeti színek kiegyensúlyozott megjelenítésének.

                    Izlandi jogosítvány és a nemzeti színek

 

2.       Feltüntetendő adatok – kibocsátó szervezetek igényei

Annak kiválasztása, hogy milyen adatokat tüntessenek fel a kártyán, a kibocsátó (ami gyakran egy hatóság) felelőssége. Gyakori hiba, hogy egyszerűen túl sok adatot kérnek megjeleníteni az okmányon. Egyrészről ez egy jogos igény, másrészről viszont zavaró, túlzsúfolt okmányhoz vezethet. Az alfanumerikus információ és a fotó annyira kicsi lehet, hogy kérdésessé teszi az okmány biztonságát!

Mi lehet a megoldás?

A kibocsátó képviselőivel együttműködő tervezőink és biztonsági szakértőink rendszeres konzultációk eredményeképpen kiegyensúlyozott, harmonikus okmányt tudnak létrehozni.

Egy új okmány kiadása során a szűkre szabott határidő okozta rohanásban a viszonylag lassú konzultációs folyamat időpazarlásnak tűnhet, de egy mai modern okmány megalkotása érdekében ez elkerülhetetlen.

                   Túlzsúfolt okmány                                          Kiegyensúlyozott mintaokmány

 

3.       Decentralizált okmánykibocsátás – technológiai követelmények

Szakembereink csaknem két évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a biztonsági tintasugaras nyomtatókon alapuló decentralizált megszemélyesítés terén. Véleményük szerint néhány alapszabály betartása esetén a személyzet által üzemeltetett rendszerek biztonságosan működnek irodai környezetben, biztonsági festékkel ellátott, elfogadható áron beszerezhető, standard irodai nyomtatók alkalmazásával.

A legfontosabb feltételek, melyeket a tervezési folyamat során figyelembe kell venni:

–          a kiválasztott papír legyen biztonságos, és legyen vizes bázisú festékek számára alkalmas

–          a háttér dizájn legyen halvány

–          a tintasugaras nyomtatással készült adatok biztonsági jellemzői és az ofszet nyomtatással készült elemek nem

zavarhatják egymást

Anyakönyvi kivonat minta UV fény alatt

 

4.    Biztonsági követelmények

Biztonsági szakértőnk – az ICAO szabvány által ajánlott biztonsági elemeken kívül – néhány egyedi biztonsági elem alkalmazását is javasolja:

–          speciális bi- és trifluoreszcens festékek

–          láthatatlan infravörös fluoreszcens festékek anti-Stokes tulajdonsággal vagy anélkül

–          összetett infravörös spektrummal rendelkező fluoreszcens festékek

–          speciális grafikai design elemek, mint a két független vonalrendszerből alkotott, többszintű relief-hatás,

vonalvastagság és alak modulált alnyomat, pozitív-negatív guilloche, modulált mikroírás, egyedileg megtervezett

különleges raszter.

                             

egyedileg megtervezett különleges raszter            két független vonalrendszerből alkotott, többszintű relief-hatás

(Mikroírás raszter)

 

Szakértőnk elmondta, hogy az olyan rendszerek (mint pl. a VerifIR rendszer) – amelyek dedikált eszközt igényelnek egy specifikus biztonsági tulajdonság ellenőrzésére – biztonsági szintje sokkal nagyobb az egyszerű eszközök által kimutathatónál.  Ezek a rendszerek képesek egy második szintű biztonsági eszköz egyszerű vezérlésének a megtartására, miközben egy harmadik szintű tulajdonság biztonságát kínálják.

 

Kézi ellenőrző készülék