Lassan minden napra jut egy NFC-s kutatás, amit azonban egyáltalán nem bánunk. A Juniper Research legújabb felmérésében (NFC Retail Marketing & Mobile Payments) az NFC-s mobilfizetés tranzakciókat vizsgálta, és nem meglepő módon fényes jövőt jósol neki a következő évekre. A riport szerint a tranzakciók összértéke 2014-re eléri az évi 50 milliárd dollárt, amelynek felét Észak-Amerika és Nyugat-Európa fogja adni.

Ahogy azt már korában több kutatócég és iparági társaság is előre jelezte az idei második felében dinamikus növekedés várható az NFC területén. Ez elsősorban a kisösszegű fizetések, a kupon és promóciós ajánlatok esetében lesz látványos. Ez a három terület azonban képes lesz a tranzakciók számát és értékét tekintve lendületet adni a további fejlődésnek, aminek eredményeképpen a 2012 már az NFC szolgáltatások éve lesz.

Ez utóbbit támasztja alá, hogy az Egyesült Királyság egyik legnagyobb mobilszolgáltatója elindította mobilfizetési megoldását. A Barclaycard-dal közös Quick Tap program az első kontaktus nélküli mobilfizetési szolgáltatás a kereskedők és vásárlók számára. A mobilfizetés összegének felső határa 15 font, és olyan cégek várják a vásárlókat, mint a McDonald’s, a Subway, a Wilkinson, de még a Wembley beletartozik abba a több mint 50.000 elfogadóhelybe, ahol használható az NFC-képes mobil. Ez utóbbi egyébként 60 fontért megvásárolható az Orange-nál (Samsung Tocco Quick Tap), és a kínálat a szolgáltató ígérete szerint még ebben az évben bővülni fog a vezető gyártók készülékeivel.
A 15 fontot meg nem haladó kifizetésekhez a Barclay bank- és hitelkártya, valamint az Orange hitelkártya tulajdonosok 100 fontot tudnak átutalni telefonjuk Quick Tap alkalmazásába. A fizetési alkalmazás automatikus tárolja az olyan pénzügyi információs adatokat, mint tranzakciók és átutalások. Annak érdekében, hogy a szolgáltatás mielőbb népszerűvé váljon, az applikációhoz 10 font feltöltés tartozik, és az első három hónapban a Quick Tap-es vásárlások után a tranzakció 10%-át visszautalja a Barclay. A fizetési képességet a MasterCard, a TSM-et pedig a Gemalto biztosítja a programhoz.
De nemcsak Angliában jelenik meg a nagyon közeli jövőben a mobilfizetés: a Juniper kutatásában külön kiemeli, hogy a következő másfél évben legalább húsz, elsősorban észak-amerikai és nyugat-európai országban megjelenik a technológia.

Fényképek: www.thepaypers.com, www.oddpattern.com