Talán nem is gondolunk bele, mennyire nehéz helyzetben vagyunk, amikor fogyasztóként vásárolni szeretnénk. Régebben sokkal szűkebb választékkal szembesülhettünk a boltokban, arról nem is beszélve, hogy a webáruházak és az interneten keresztüli vásárlás megjelenése még inkább növelte lehetőségeinket. Gyakran nehéz eligazodni a rengeteg termék, vagy az ugyanolyan terméket gyártó cégek ajánlatai között, és ez a széles kínálat magában hordozza sajnos a hamisítás lehetőségét is. Ahhoz, hogy elkerüljük a hamis termékek vásárlását, és hogy félrevezessenek minket fogyasztóként, megalapozottan kell vásárolnunk, amihez elengedhetetlen a tudatosság és az információgyűjtés.

Fogyasztóként négy alapvető jogunk van: jog a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez. Ezeket a fogyasztóvédelmi alapelveket először John F. Kennedy amerikai elnök fogalmazta meg 1962. március 15-én, ez a dátum 1983 óta a mai napig a Fogyasztóvédelmi Világnapot jelöli. Később a fogyasztói alapjogok köre nyolcra emelkedett a meghallgatás, kártérítés, oktatás és az egészséges környezet jogával. Ezek minden fogyasztó állampolgárt alapvetően megilletnek.

Hazánkban, egyes civil szervezeteken kívül, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság feladata ellenőrizni ezek betartását. Tény, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő vásárlókat ma már több speciális jogszabály és előírás is védi és képviseli érdeküket, de elsősorban nekünk, vásárlóknak kell tudatosnak lennünk. Hogyan?

Első lépésként jó, ha a fentebb felsorolt jogainkkal tisztában vagyunk és élünk is velük. Másrészt a tájékozottság, mind az árak, a termékek minősége, a kapcsolódó szolgáltatások és a vásárlás utáni lehetőségek, például a jótállások, garanciák tekintetében. Természetesen ez nem egyszerű és a teljes piacot lehetetlen is megismerni, de ha legalább törekszünk rá, a számunkra legjobb ajánlatot választhatjuk ki és már jó úton járunk.

Társaságunk is fontos szerepet tölt be a fogyasztóvédelem láncolatában. Ahhoz, hogy megfelelően dönthessenek a fogyasztók, elengedhetetlen, hogy fellépjünk a hamisítás ellen. Ebben segítenek többek között zárjegyeink, melyek elsősorban az alkohol tartalmú és dohány termékeken jelennek meg, és azok bontatlanságát, eredetiségét és minőségét hivatottak jelezni. Ezen kívül rengeteg követhető QR- és vonalkódos, biztonsági elemekkel ellátott címke segít mindennapjainkban eligazodni az élelmiszerek, a nagy értékű tárgyak, egészségre káros anyagok, vegyszerek sőt, akár a fogyasztási mérőórák hitelességének ellenőrzésében is.