A golyóstoll, a színes televízió, a telefon, a gyufa, az áram… Mind olyan találmány, amely mindennapjainkat egyszerűbbé és kényelmesebbé tette, hétköznapjainkat már el sem tudjuk képzelni nélkülük.

November 9. a Feltalálók Napja, melynek célja figyelmet fordítani azon a tudósokra, akik valami maradandót alkottak. Ebből az alkalomból szeretnénk saját „feltalálóinknak”, a K+F tevékenységünk főszereplőinek, vagyis az Okmánybiztonsági Laboratóriumunk munkatársainak fejlesztéseit közelebbről bemutatni. A biztonsági okmányok készítése folyamatos fejlesztéseket, újabb és újabb innovatív megoldásokat kíván, hogy az okmányhamisítók dolgát minél inkább megnehezítsük. Az általunk fejlesztett és gyártott termékek is részei a mindennapi életünknek, mint az imént felsorolt találmányok, de valószínűleg kevésbé tudatosan tartjuk őket életbevágónak, kevésbé ismerjük azt is, milyen új megoldásokat fűzhetünk hozzájuk.

Kiemelt feladatunk az okmányok biztonsági grafikáinak, elemeinek és megszemélyesítésének a megtervezése és kivitelezése. A termékek hamisíthatóságának csökkentése érdekében fejlesztettünk ki bi-, tri-, quadro-, és pentafluoreszcens festékeket, melyek nem csak az UV fény különböző hullámhosszain pompáznak eltérő színekben, hanem infravörös fényre is reagálnak.

Az adott dokumentumok alapanyaga is fontos a másolás elleni védelem szempontjából. Az okmányok biztonsági szintjét növelik a papírba kevert pelyhezők, pettyezők is, mely adalékanyagok szintén az ANY laborjában készülnek.

Szintén szakembereink kutató munkájának és gyártástechnológiai fejlesztéseknek köszönhető legfrissebb fejlesztésünk, az ANYSilhouette, valamint kollégáink munkáját dicséri, hogy a világon elsőként bocsátottunk ki színes grafikájú borítóval ellátott útlevelet.

Mindezen innovációk a hétköznapi életünkben nagyon fontos szerepet töltenek be, hiszen a biztonsági elemek az okmányok valódiságát hivatottak biztosítani, mellyel saját személyazonosságunkat igazoljuk, hitelesítjük. „Feltalálóink” munkája jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy mindennapjanik kényelmesebbek és biztonságosabbak legyenek.