2007. I. negyedévében – az előző év hasonló időszakához képest – az Állami Nyomda Nyrt. 6%-os konszolidált nettó árbevétel növekedés mellett, 21%-os üzemi eredménynövekedést ért el. Az árbevétel bővülését elsősorban a fejlett technológiát és nagyobb szakértelmet igénylő termékszegmensek, valamint az export növekedése adták. Az előző év hasonló időszakával összevetve 28%-kal növekedett az exportból származó árbevétel, amelyet főként a biztonsági termékek és megoldások értékesítésének több mint 50%-os bővülése generált.

2007. I. negyedévében 6%-os bővüléssel, az Állami Nyomda konszolidált nettó árbevétele 3,5 milliárd forintot ért el. Az árbevétel növekedése mellett, 439 millióra nőtt az EBITDA összege úgy, hogy 0,75%-kal javult az EBITDA margin, amely elérte a 12,6%-ot. A 21%-os üzemi eredmény növekedés az árbevétel bővülésén túl, elsősorban a költségszerkezet kedvező alakulásának köszönhető: csökkentek a személyi jellegű ráfordítások, javult a Csoport bérgazdálkodása. Tovább emelkedett az exportértékesítés mértéke is. 28%-kal, 305 millió forintra nőtt a kivitelből származó árbevétel, amelynek nagy részét (254 millió Ft) a Társaság stratégiai célországai adták. A jelentős bővülés elsősorban a biztonsági anyagok és termékek, valamint a megszemélyesítéshez kapcsolódó megrendelések növekedésének köszönhető.
Az első negyedéves, növekvő mutatók hátterében a nagy hozzáadott értékkel bíró termékcsoport folyamatos térnyerése áll. A vállalat árbevételének ma már több mint 1/3-át adó biztonsági megoldások szegmens az adó- és zárjegyforgalom bővülésének köszönhetően 5%-al nőtt. Komoly növekedést ért el a nyomtatványok és azok megszemélyesítése terén is a Társaság. A 12%-os bővülés elsősorban az üzleti nyomtatványokból származó árbevételnek köszönhető. A kártyagyártás és megszemélyesítés 7%-os emelkedése mögött pedig az okmánykártyák, valamint a bankkártyák növekvő értékesítése áll.

„A 2006-ban megindult pozitív folyamatok az idén is folytatódtak: az előző év hasonló időszakához képest, nőtt az exportárbevétel, stratégiai termékeink iránt továbbra is növekvő a kereslet és ezzel párhuzamosan egyre eredményesebben és hatékonyabban működünk. A Társaság által elindított költséghatékonysági program kezdeti eredményei már látszanak a számokban, de ennek kiteljesedése a következő negyedévekben kell, hogy szignifikánsan megmutatkozzon.” – mondta Gyergyák György, az Állami Nyomda Nyrt. vezérigazgatója. „A tendenciák változatlanok, azaz csökkent a hagyományos nyomdaipari termékek gyártásának volumene, míg a komplex megoldásokat kínáló termékszegmensek – a biztonsági termékek, valamint a kártya- és nyomtatványok gyártása, illetve a hozzájuk kapcsolódó megszemélyesítés és adatfeldolgozás – tovább erősödtek. Ezek a jelentős hozzáadott értéket képviselő szolgáltatásaink mára az árbevétel közel 90 százalékát adják. Mindezen számok igazolják, hogy kutatás-fejlesztéseink, innovatív megoldásaink és regionális terjeszkedésünk a megfelelő stratégiai irány az Állami Nyomda számára.”

Az Állami Nyomda Nyrt. 2007. I.negyedéves gyorsjelentése innen letölthető.

További információ:

Zsámboki Gábor általános vezérigazgató-helyettes Telefon: 431 1222

Letöltések