Annak ellenére, hogy Kanada a világ egyiklegfejlettebb országa, sőt avilág jelenlegi tíz legélhetőbb városa közül három az észak-amerikaiországban található, van, amiben megelőzzük a juharleveleseket. Kanada azutolsó olyan G8 ország, amely még nem vezette be az e-útlevelet. Szakértőkszerint az új okmány nem csodaszer, de csökkentheti a szeptember 11-e ótakézzel fogható fenyegetettséget.
Kanadában a tervek szerint 2012 év végétőlkezdik az elektronikusútlevelek kibocsátását – legalábbis ezt ígérte a Passport Canadavezérigazgatója az ICAO (International Civil Aviation Organization) montrealikonferenciáján. Christine Desloges szerint az ország jó úton jár ahhoz, hogy alegkorszerűbb e-útlevelet adják ki a jövő évtől.
A jégkorong őshazájában már 2004 óta tart aze-útlevélre való áttérés előkészítése, de a szövetségi költségvetés csak2008-ban döntött az elektronikus okmányra való áttérésről, és abban a 2011-esévet jelölte meg, mint a kibocsátás esztendejét. A hírek szerint a késés oka,hogy alaposan módosítani kellett a fejlesztési projekten. Mindenesetre akéslekedés következményeképpen Kanada a futottak még kategóriában került – márami a világban kiadott elektronikus útleveleket illeti. A világ legfejlettebbországaiban, illetve ezzel párhuzamos közel száz másik államban, köztükMagyarországon is már áttértek az e-útlevélre.
Az új kanadai okmány külsőre igencsak hasonlíta korábbihoz, de természetesen számos olyan korszerű biztonsági megoldásttartalmaz, amelyet elődje nem. A legtöbb jelenleg használt e-útlevélhez képestkuriózum, hogy az okmányban található géppel olvasható chip tartalmazza azarcfelismeréshez szükséges adatokat, azaz nemcsak maga a fénykép, illetve azujjlenyomat van rajta a chipen, hanem egy olyan applikáció is, amely azarcfelismerést is lehetővé teszi. Mindez azt jelenti, hogy az útlevélellenőrzésekor a digitális adatokat a gép könnyen össze tudja hasonlítani aPassport Canada adatbázisával, illetve számos más biztonsági adatbázissal. Ezértelemszerűen jelentős segítség abban, hogy a határvizsgálatnál a határőrökkiszűrjék az országba belépni akaró, potenciális veszélyforrást jelentőbeutazókat.
Ugyanakkor kanadai szakértők – bár fontosnaktartják az okmányok lecserélését – óva intenek attól, hogy az útlevélre, mintaz egyetlen eszközre tekintsenek az okmányhamisítások és a személyiséglopásokelleni küzdelem során. David Clark, a Caicos Management elnöke a konferenciánfelhívta a figyelmet arra, hogy a technológia nem helyettesítheti az emberiodafigyelést, éberséget, sőt vigyázni kell, hogy ne keltse a biztonságillúzióját sem. Megjegyezte, hogy egy elektronikus okmány fejlesztése nem érvéget soha, mivel a hamisítók folyamatosan a biztonsági réseket keresik aze-ID-kon.

Fényképek: www.yaymicro.com