Még mielőtt Obama elnök aláírta volna az Élelmiszerbiztonság korszerűsítését célzó törvényt, a háttérben már megindultak azok a fejlesztések, amelyek az élelmiszerellátás biztonságát hivatottak növelni. Az Egyesült Államokban minden évben 48 millió amerikai betegedik meg élelmiszerek miatt, közülük százezreket kórházban kell ápolni, és több ezer áldozata is van ezeknek a megbetegedéseknek. Amerika felismerte, hogy a rossz minőségű élelmiszerek túl nagy terhet rónak az államra és a lakosságra. Ezért lépett.
A jogszabály nemcsak önmagában példaértékű, de annak előkészítése is sok tanulsággal szolgálhat más ország számára. Ennek során az érintett állami (szövetségi) szervek mellett bevonták a magánszféra szinte minden érintett szakemberét annak érdekében, hogy a kor követelményeinek megfelelően építsék fel az élelmiszerbiztonsági felügyelet új rendszerét. Az új rendszer alapvetően a gyakorlatra fókuszál (sokkal inkább, mint korábban), és mind a tudományos eredményeket, mind a józan észt segítségül hívták a problémák megoldásához.
A cél a megelőzés. Ez persze nem újkeletű ötlet. Az FDA (Food and Drug Administration) felállította a megelőzést szolgáló standardokat a tengeri élelmiszerekre, gyümölcslevekre és a tojásokra vonatkozóan, míg a U.S. Department of Agriculture (Mezőgazdasági Minisztérium) feladata volt a megelőzést támogató, baromfi és más húsokra vonatkozó iparági „best practice”-ek rendszerbe foglalása. Ami újkeletű, az a felismerés, hogy bármilyen erős is az amerikai élelmiszerellátási rendszer, egy kis anomália bárhol a „földtől az asztalig” modellben nemcsak a fogyasztók egészségi állapotára lehet katasztrofális hatással, de az élelmiszeripar óriási veszteségeket szenvedhet el.

Éppen ezért az új rendszer az élelmiszerellátás egészét igyekszik szem előtt tartani, célja, hogy az ellátási lánc minden egyes pontján megállapítható legyen a felelősség, illetve, hogy az esetleges elszámoltatások megfelelő jogi kereteket kapjanak a teljes élelmiszerellátási rendszerben, legyen szó hazai, vagy nemzetközi élelmiszerről. Ennek megfelelően a törvény életbelépésétől kezdődően minden élelmiszertípus feldolgozásánál vizsgálni kell a lehetséges veszélyeket, és meg kell határozni a havaria esetén szükséges lépéseket.
A jogszabály emellett jóval szélesebb eszköztárat biztosít az FDA-nak a célok végrehajtatása érdekében, bele értve azt is, hogy a hatóság szükség esetén gyorsan eltávolíthassa a szennyezett élelmiszereket a polcokról. Emellett az FDA kongresszusi felhatalmazást kapott az élelmiszergyártók kockázatelemzésen alapú vizsgálatára is (minden magas kockázati besorolású amerikai létesítményt öt éven belül meg kell vizsgálni). A jogszabály jelentősen növeli az FDA hatáskörét a külföldről érkező több millió élelmiszeripari termék vizsgálatával kapcsolatban is.
A rendszernek nagy támogatást biztosítanak a tudományos alapokon álló standardok, amelyek a biztonságos termelésre, a gyümölcsök és zöldségek betakarítására, szedésére, valamint a élelmiszerek biztonságos szállítására vonatkoznak, és amelyek minimalizálják a komoly megbetegedések vagy esetleges halálok kockázatát. A fejlesztések között van, hogy az importőröktől megkövetelik az áru eredetének igazolását, illetve, hogy az FDA-nak joga van bizonyos gyártók, forgalmazók vagy országok élelmiszereinek kitiltására, amennyiben azok megtagadják a szervezet vizsgálati kérelmét. Az FDA szorosan együttműködik a külföldi kormányokkal, hogy hatékonyabban tudja végezni az Amerikába exportáló gyártók ellenőrzését. Ennek biztosan komoly hatása lesz az Egyesült Államok élelmiszerbiztonságára tekintve, hogy az élelmiszerek 15%-a importból származik. Ez azt jelenti, hogy a friss gyümölcs 50%-a, a friss zöldség 20%-a, míg a tengeri eredetű élelmiszerek 80%-a külföldről kerül behozatalra.
A törvény előírja az összes élelmiszerbiztonsági szerv megerősítését függetlenül attól, hogy az szövetségi, tagállami, helyi, regionális, törzsi vagy külföldi. Ezen szervezetek alkalmazottai számára tréningeket szerveznek, biztosítják a vizsgálatokhoz szükséges infrastrukturális hátteret és az élelmiszerbiztonsági tevékenység fedezetét. A szervezetk egymáshoz való viszonyának rögzítésével pedig biztosítottá vált, hogy az élelmiszerbiztonsági rendszer jól integráltan és hatékonyan működjön. Szakértők az új, megelőzésre koncentráló programtól azt várják, hogy a következő években látványosan pozitív hatást fog gyakorolni az élelmiszerellátási lánc biztonságára.

Fényképek: www.wikipedia.org