Már többször is foglalkoztunk blogunkban az elektronikus jegyrendszer hazai és külföldi megjelenéséről. Az elmúlt időszakban nem múlt el úgy hónap, hogy ne hallottunk volna vagy az NFC képes okostelefonok- vagy a chipkártyák fejlődésével összefüggő tömegközlekedési projektekről. A technológia és a standardok készen állnak, a beszállítók és az utazók is szívesen használják a kontaktus nélküli termékeket. Bebizonyosodott ez már számos helyen, a közelmúltban véget ért fesztiváloktól kezdve, az új típusú, egyre terjedő payPass bankkártyákig.

Az utas szempontjából a jót könnyű megszokni. A beszállítóknak meg újból és újból meg kell újulniuk, mert ma már nem elég papírjegyet, bérletet gyártani, otthon kell lenni az informatikában, a chipek világában. Az Állami Nyomda már megérkezett, itthon van ezen a területen is. Bizonyítja ezt számos kontaktusnélküli okmány, bankkártya és törzsvásárlói kártya gyártása. Legutóbbi fejlesztésünk már színtiszta informatika, mert mindazt, amit a chipkártyák területén tudni érdemes, már mobilon is tudjuk. Az új típusú, NFC képes mobilok, – mint ahogy korábban is tették az okostelefonok – megváltoztatják majd a felhasználási szokásokat, így rendelkezésre állnak majd a fizetéskor, a törzsvásárlási pontok gyűjtéséhez és persze a tömegközlekedéshez is. Ahhoz, hogy mindez Budapesten is működjön, szerencsére nem kell messzire menni, a hazai cégek közül sokan készen állnak az új technológiák implementálására. Azonban az  e-ticketing bevezetésének minden egyes eleme tapasztalatot és szakértelmet kíván. Nem véletlen, hogy hosszú az előkészítési ideje. Nem véletlen az sem, hogy azok a cégek, akik képesek ilyen nagyságrendűprojekt végrehajtására csak megfelelő referenciákkal rendelkező vállalkozások lehetnek.
Számos nagy volumenű projekt referenciája, tapasztalata és nem utolsó sorban nemzetközi minősítése segítette az Állami Nyomdát eddig abban, hogy részt vehessen például a hazai okmány-előállításban és megszemélyesítésben, vagy magyar és külföldi bankok számára készített chipes bankkártyák gyártásában. A fejlesztések adják a Nyomda fejlődésének és export tevékenységének motorját. Ezért a jövőben tovább folytatjuk a fejlesztéseket, hogy az azonosításra alkalmas termékeket papíron, plasztikon és mobilon is az elérhető legmagasabb biztonsági szint mellett tudjuk végezni.
Az nem kérdés, hogy egy e-ticketing rendszer használata növeli a rendszer üzemeltetési hatékonyságát és az utazók kényelmét. Kérdés, mint mindig a pénz, a finanszírozás. Őszintén reméljük, hogy hamarosan erre kérdésre is megnyugtató választ kapunk mi, az utazók.