Legújabb kutatások szerint az elektronikus személyik komoly növekedés előtt állnak. Az amerikai székhelyű Acuity Market Intellingence legfrissebb riportjában több mint 50%-os növekedést jósol az említett területen a következő 4 évben. Ezt a növekedést ugyanakkor gyorsíthatják az olyan kezdeményezések, mint az új-zélandi rögbi világbajnoksághoz kapcsolódó döntések.
 
Tanulmányában azt jósolja az AMI, hogy a 2010-ben forgalomban lévő 424 millió eID 2015-re 655 millió darabra növekszik. Ezt az 54%-os növekedés egyben azt is jelenti, hogy a vizsgált időszak végére már a világ 82 országában fognak elektronikus személyi igazolvány kiadni a jelenlegi 29 helyett. Az Acuity jelentése megállapítja, hogy az eID-k emelkedő száma mögött az okmányok komplex menedzsmentjére való igény áll. A nemzeti regionális okmányoknak együtt kell tudniuk működni a globális infrastruktúrákkal, támogatnia kell a különböző tranzakciókat, a biometrikus azonosítást és a digitális személyiség védelmét.
A kutatócég előrejelzése szerint néhány év múlva a világ lakosságának fel elektronikus személyi igazolvánnyal fog rendelkezni, ezen belül Európa szinte minden országában bevezetésre kerülnek az eID-k. Az e-okmányok növekedését az e-kormányzati szolgáltatások gyorsuló fejlődése generálja.

Bár afelől van némi kétségünk, hogy 2015-re minden európai országban elektronikus személyazonosítókat fognak a lakosok használni, az biztos, hogy az e-okmányok nagy jövő előtt állnak. Ez részben abból fakad, hogy kezelni tudják a biometrikus azonosítókat, amely által jóval nagyobb biztonságot garantálnak használat közben. Ezt ismerte fel az új-zélandi kormány is, mikor Vámügyi minisztere, Maurice Williamson bejelentette, hogy az idei rögbi világbajnokságra biometrikus azonosítási megoldást vezetnek be a játékok biztonságának garantálása érdekében.
A szigetország idei költségvetésében 3,5 millió dollárt különítettek el az ún. SmartGate rendszer kiépítésére, amelyet később további 3,4 millióval egészíthetnek ki. A rendszer kiépítésének keretében hat új belépőkaput és tizenhárom új ellenőrzőpontot állítanak fel az auckland-i, a wellington-i és a christchurch-i reptereken. Az ellenőrzés arcfelismerésen alapul, azaz az e-útlevél chipjében tárolt fotót összeveti a rendszer a reptéren rögzített fotóval.
Mind az új-zélandi, mind az ausztrál utasok egyre nagyobb tömege rendelkezik e-útlevéllel, és a két országon belül turizmus és üzleti utazások száma várhatóan emelkedni fog a következő években. A rendszer különösen jó próbája lesz a rögbi világbajnokság, ami minden alkalommal valóságos „népvándorlást” indít el a versenyben érdekelt országok szurkolói körében.

Fényképek: www.blog.worldrugbyshop.com, www.customs.gov.au